ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν για εκεχειρία Γάζας - Ισραήλ: Μοναδική λύση στις εχθροπραξίες η λύση των δύο κρατών

Έντονες αντιπαραθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο της Ε.Ε., στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο

"
Photo Credits: @EP

Συζήτηση αναφορικά με την ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ουσιαστική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη διασφάλιση μιας πραγματικής και βιώσιμης λήξης της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή. Παράλληλα, έγιναν αναφορές και στην συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αρκετούς ευρωβουλευτές να ζητούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών κι εκεί.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι επικρίσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με ευρωβουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του επιτείνουν την αστάθεια, καθώς το ειρηνευτικό του σχέδιο δεν προσφέρει ουσιαστική λύση στο μακροχρόνιο παλαιστινιακό ζήτημα. Πολλοί μάλιστα απαίτησαν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, επισημαίνοντας πως η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, εξακολουθούν να πλήττονται.

Αρκετοί ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο χαρακτήρισαν ανύπαρκτο, ενώ άλλοι επέκριναν τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας για τη στάση τους υπέρ του παλαιστινιακού κράτους. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και φωνές που ζήτησαν πιο ενεργή ευρωπαϊκή δράση και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Παλαιστίνης.

Image
O Δανός Ευρωβουλευτής
Photo Credits: @EP

Η ένταση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δανού ευρωβουλευτή Άντερς Βίστησεν, από την ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές εμφανίζονται πιο οργισμένοι μετά την εκεχειρία, λόγω της εχθρότητάς τους προς τον Τραμπ, και επειδή –όπως υποστήριξε– «έχασαν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν με ισλαμιστές και υποστηρικτές της Χαμάς». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σουηδής ευρωβουλεύτριας, Ιβίν Ινσίρ, από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία απάντησε: «Όταν πέφτουν βόμβες και σφαγιάζονται πολίτες, αυτό το λέτε ειρήνη ή πόλεμο;».

Image
Η Ευρωβουλεύτρια από τη Σουηδία
Photo Credits: @EP

Ο Βίστησεν ανταπάντησε κατηγορώντας την Ινσίρ ότι «υποστηρίζει την πιο κακόβουλη ιδεολογία του πλανήτη, τον ριζικό ισλαμισμό της Χαμάς». Μετά την ένταση, η πρόεδρος της Ολομέλειας παρενέβη ζητώντας να καταγραφεί στα πρακτικά πως ο Δανός ευρωβουλετής κατηγορεί την Σουηδή Ευρωβουλεύτρια πως υποστηρίζει την τρομοκρατία, υπενυμίζοντας σε όλους την ανάγκη σεβασμού μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ντούμπραβκα Σούιτσα, αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, η οποία τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει «με μία φωνή» και να ενισχύσει τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. οφείλει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να διασφαλίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, την πρόσβαση των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων, και να παραμείνει βασικός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών.

Η Σούιτσα υπογράμμισε πως η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει σημαντικούς πόρους για τη σταθεροποίηση της περιοχής — 1,6 δισ. ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, πάνω από 1 δισ. στον Λίβανο, 2,5 δισ. στη Συρία και 500 εκατομμύρια στην Ιορδανία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Παλαιστίνης, καθώς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, και ότι η Ε.Ε. στηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως ηγέτη της Λωρίδας της Γάζας

Image
"
Photo Credits: @EP

 

Αναφερόμενη στην εκεχειρία, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί καθοριστική τη δεύτερη φάση της, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, με παράλληλη οικονομική εξομάλυνση και απόδοση των φορολογικών εσόδων που κρατά το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Κλείνοντας, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς εταίρους, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ένωσης στη λύση των δύο κρατών, τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατικοποίηση της περιοχής.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς λογοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου», κατέληξε η Αντιπρόεδρος Σούιτσα, καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να ενώσουν τη φωνή τους υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση