Κοριοί, κατσαρίδες και ποντίκια στα κελιά - Οι συνθήκες κράτησής της Ουγγαρίας

Newsroom
Newsroom

Η Ιταλίδα καθηγήτρια καταγγέλλει "εξευτελιστικές συνθήκες" κάτω από τις οποίες κρατείται στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο

Η 39χρονη Ιταλίδα καθηγήτρια Ιλάρια Σάλις που οδηγήθηκε αλυσοδεμένη σε δικαστήριο στην Ουγγαρία -κατηγορούμενη ότι επιτέθηκε σε δύο ακροδεξιούς- έγραψε μια επιστολή στην οποία καταγγέλλει τις «εξευτελιστικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες κρατείται στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο, την ώρα που αυξάνεται η οργή για την υπόθεσή της.

Οι εικόνες της Ιλάρια, με τα χέρια και τα πόδια της δεμένα με χειροπέδες και αλυσίδες καθώς καθόταν στο δικαστήριο, έγιναν τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων. Η 39χρονη συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους μετά από μια αντιδιαδήλωση ενάντια σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Την βαραίνουν τρεις κατηγορίες ενώ κατηγορείται επίσης, πως ήταν μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης. Εκείνη από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 11 ετών.

«Για συνολικά ένα μήνα, ήμουν με ένα άλλο κρατούμενο άτομο σε κελιά μικρότερα από 7 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένου του μπάνιου», έγραψε η Σάλις σε επιστολή της τον Οκτώβριο, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από τον τηλεοπτικό σταθμό La7, όπως μεταδίδει ο Guardian. «Περνάς 23 ώρες από τις 24 σε ένα εντελώς κλειστό κελί… Εκτός από τους κοριούς, τα κελιά και οι διάδρομοι είναι γεμάτοι με κατσαρίδες και ποντίκια. Βρέθηκα χωρίς χαρτί υγείας, σαπούνι και σερβιέτες», έγραψε.

Η 39χρονη είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση τον περασμένο Μάρτιο για υπερηχογράφημα μαστού, καθώς φέρεται να έχει ένα εξόγκωμα. «Μόλις στα μέσα Ιουνίου με πήγαν τελικά σε μια κλινική όπου έκαναν υπερηχογράφημα και μαστογραφία… Αλλά δεν έλαβα καμία γραπτή αναφορά. Αντ' αυτού παραδόθηκε στον γιατρό της φυλακής, ο οποίος αρνείται να την παραδώσει στον δικηγόρο μου».

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έθεσε την υπόθεση στον Ούγγρο ομόλογό της, Βίκτορ Όρμπαν, αλλά η υπόθεση θεωρείται πολιτικά δύσκολη για εκείνη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, που έχουν στενούς δεσμούς μαζί του.

Αντιδρά η Ουγγαρία στις κατηγορίες για κακομεταχείριση

Η ουγγρική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη μεταχείρισή της. «Έχει ήδη περάσει 11 μήνες υπό κράτηση», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Zoltán Kovács, στο X την Τετάρτη. «Αλλά απάνθρωπο; Όχι πραγματικά, όχι».

Ο πατέρας της, Ρομπέρτο Σάλις, είπε ότι η κόρη του αντιμετωπίστηκε «σαν ζώο», ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε στο ραδιόφωνο RAI ότι η μεταχείριση της καθηγήτριας ήταν «ανάρμοστη». «Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν δικαιώματα των πολιτών που πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε ο Ταγιάνι την Τρίτη.

Επίσης, η ουγγρική σωφρονιστική υπηρεσία χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, αφού οργάνωσε μια επίσκεψη Τύπου στο κελί που μοιράζεται η Σάλις με άλλες επτά κρατούμενες.

Τι κάνει η κυβέρνηση Μελόνι για την Ιταλίδα καθηγήτρια

Μελόνι και Ορμπάν συναντήθηκαν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενώ οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συναντηθεί στο κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών όπου διαμένει η Μελόνι. Μετά την πρώτη συνάντηση, ο Όρμπαν είπε ότι θα ενεργούσε για να διασφαλίσει ότι η Σάλις θα λάβει «δίκαιη μεταχείριση».

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω νόμιμα στην περίπτωση της Σάλις είναι να ασκήσω επιρροή ώστε να έχει δίκαιη μεταχείριση», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι η ουγγρική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Οι δικηγόροι της Σάλις δήλωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την φερόμενη παραβίαση από την Ουγγαρία του άρθρου 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν τα άτομα από απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία.

«Αξιολογούμε την πιθανότητα να προσφύγουμε άμεσα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου για την παραβίαση του άρθρου 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την οποία η Ουγγαρία έχει ήδη καταδικαστεί σε άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο Eugenio Losco, ένας από τους δικηγόρους της 39χρονης, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Παράλληλα, η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης και στην Ιταλία, με τον Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα του, Λέγκα, «να επικρίνουν επανειλημμένα τη γυναίκα και να εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Όρμπαν, είπε ότι η Σάλις ήταν μέλος μιας ομάδας που κατέστρεψε ένα κιόσκι που χρησιμοποιούσε το δεξιό κόμμα Λέγκα στη Monza τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Σάλις είπαν ότι η γυναίκα είχε αθωωθεί σε σχέση με αυτήν την υπόθεση.

Τέλος, ο πατέρας της καθηγήτριας είπε την Πέμπτη ότι η οικογένεια πρόκειται να μηνύσει τον Σαλβίνι για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ