Κυβερνητικό σχέδιο στήριξης και ανοικοδόμησης του Ακαπούλκο

Newsroom
Newsroom

Οργανώνονται ομάδες επιφυλακής μετά τις λεηλασίες

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη σχέδιο βοήθειας ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων για το Ακαπούλκο, την παγκοσμίως γνωστή λουτρόπολη που υπέστη τεράστιες καταστροφές από τυφώνα κατηγορίας 5, την ώρα που οργανώνονται από κατοίκους ομάδες επιφυλακής εξαιτίας της ανασφάλειας.

Καταρτίστηκε «προϋπολογισμός για να χρηματοδοτήσουμε (την κάλυψη) όλων των αναγκών», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για «επένδυση», όχι «δαπάνη».

Το σχέδιο προβλέπει διανομή τροφίμων σε 250.000 οικογένειες που επλήγησαν από τον τυφώνα, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα –στις περιπτώσεις που δεν κατέστρεψε ολοσχερώς–προκάλεσε ζημιές σε ξενοδοχεία –το 80% των μονάδων–, καταστήματα, κατοικίες, άλλα ακίνητα, γήπεδο τένις, καθώς προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κι έφερε ανέμους ως και 270 χιλιομέτρων την ώρα.

Η κυβέρνηση ανήγγειλε χορηγήσεις άτοκων δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και τη στήριξη 377 ξενοδοχείων, καθώς και την ανοικοδόμηση του οδικού δικτύου που συνδέει το Ακαπούλκο με την πρωτεύουσα.

Ακόμη, έχει σκοπό να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες (ύδρευση, αποχέτευση, αστικός φωτισμός...).

Ο τυφώνας Ότις, ο οποίος ενισχύθηκε σε χρόνο ρεκόρ στον Ειρηνικό, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, ενώ άλλοι 58 παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Το κόστος των ζημιών ενδέχεται να φθάσει ως ακόμη και τα 15 δισεκ. δολάρια, με βάση την ακόμη προκαταρκτική εκτίμηση της εταιρείας Enki Research, η οποία ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων.

«Μαζί θα καταφέρουμε σύντομα, πολύ σύντομα, να στήσουμε ξανά στα πόδια του το όμορφο και νοσταλγικό λιμάνι του Ακαπούλκο», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στη χρυσή εποχή αυτού του τουριστικού προορισμού, τα χρόνια του 1960 και του 1970, όταν ήταν μαγνήτης για το αμερικανικό και διεθνές τζετ-σετ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην πόλη των περίπου 780.000 κατοίκων για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές.

Με ματσέτες και ρόπαλα του μπέιζμπολ στα χέρια, κάτοικοι ορισμένων συνοικιών σχημάτισαν ομάδες επαγρύπνησης για να προστατευτούν από τις λεηλασίες. Όρισαν ζώνες προστασίας και έστησαν οδοφράγματα με συντρίμμια.

Ενώ στην περιοχή πολυτελών ξενοδοχείων Zona Diamante, διακρίνονταν οπλισμένοι φρουροί.

Από την Τρίτη, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες αποκαταστάθηκαν σε αρκετές συνοικίες του Ακαπούλκο. Ο στρατός διένειμε νερό και τρόφιμα. Ιατρικές «μπριγάδες», με τη συμμετοχή κουβανών γιατρών, προσέφεραν φροντίδες σε πληγέντες.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε εξάλλου πως η κυβέρνηση θα διαθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα στο Ακαπούλκο αν χρειαστεί και είπε επίσης ότι οι κάτοικοι της κοντινής κοινότητας Κογιούκα ντε Μπενίτες θα εξαιρεθούν από την καταβολή φόρων ως τον Φεβρουάριο του 2024.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ