Λύθηκε το μυστήριο με τα «ιπτάμενα» φίδια

Τα ερπετά που γλιστρούν με στιλ από τα δέντρα και προσγειώνονται στο έδαφος έχουν τον τρόπο τους

Η ιδέα των ιπτάμενων φιδιών θα ανήκε κανονικά στην επιστημονική φαντασία και τον τρόμο, μόνο που ο εφιάλτης είναι αληθινός.

Κυριολεκτικώς μιλώντας, τα φίδια δεν πετάνε, κάποια είδη μπορούν ωστόσο να πέφτουν από τα δέντρα και να καλύπτουν εκπληκτικές αποστάσεις στον αέρα. Και μέχρι τώρα δεν ξέραμε πώς το καταφέρνουν.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν το είδος Chrysoplelea να σκαρφαλώνει σε δέντρα και να προωθείται κατόπιν στον αέρα με τέτοια δύναμη που να προσγειώνεται ακόμα και 100 μέτρα μακριά.

Ακόμα και το σχήμα του έχει γίνει πιο επίπεδο, αποκτώντας καλύτερη αεροδυναμική. Και βέβαια «κυματίζει» όσο είναι στον αέρα, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά σε ντοκιμαντέρ...

 

 

Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια επιστράτευσαν υπέρυθρες ακτίνες και επιστημονικές κάμερες για να κατανοήσουν αυτούς τους σωματικούς κυματισμούς στον αέρα. Όπως γράφουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», βρήκαν πως οι μικρές αυτές κινήσεις σταθεροποιούν την πτήση του φιδιού στον αέρα, ώστε να μην περιστρέφεται ανεξέλεγκτα.

Τα ιπτάμενα φίδια έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κίνηση, τελείως διαφορετική από εκείνη των φιδιών της στεριάς και του νερού, ώστε να φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στον αέρα.

Όσο για τον λόγο της πτήσης, γίνεται για το κυνήγι. Η ανύποπτη λεία δεν περιμένει να έρθει ο θηρευτής από ψηλά...

 

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ