Με αύξηση των βομβαρδισμών στη Γάζα προετοιμάζει το Ισραήλ τη χερσαία εισβολή

Newsroom
Newsroom

Συνεχίζουμε τις επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας, λέει ο ισραηλινός στρατός - Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Γάζα η επόμενη ημέρα

Όλα μοιάζουν να είναι έτοιμα για τη χερσαία εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός ίσως από την ημέρα και την ώρα που θα αρχίσει. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει το «πράσινο φως» στις ένοπλες δυνάμεις να δράσουν την κατάλληλη στιγμή, που όμως για την ώρα δεν γνωρίζει κανένας, εκτός ίσως από τα ανώτατα κλιμάκια.

Αντίθετα, η εικόνα που στέλνει προς τα έξω ο στρατός είναι αυτή της προετοιμασίας των συνθηκών για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της εκδίωξης της Χαμάς με το μικρότερο κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε το Σάββατο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει από σήμερα κιόλας τις πυραυλικές επιδρομές του στη Γάζα. Πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου του κατά της Χαμάς, εννοώντας τη χερσαία εισβολή.

Στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να «εμβαθύνει τις επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας», όπως είπε, ενώ διέταξε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν προς τα νότια για την ασφάλειά τους. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το έχει πράξει το 60% των κατοίκων της Γάζας.

Ο Χαγκάρι έσπευσε να τονίσει ότι το ενδιαφέρον του Ισραήλ να επικεντρώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, πάντα στο ίδιο πλαίσιο περί προετοιμασίας, ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε στους διοικητές της ταξιαρχίας Golani ότι θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις που έχουν προετοιμάσει οι τρομοκρατικές ομάδες όταν εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επερχόμενη χερσαία επίθεση, αλλά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έχουν και κάποιες δικές τους.

«Η Γάζα είναι πολύπλοκη και πυκνή, ο εχθρός ετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά και εμείς ετοιμάζουμε πράγματα γι' αυτούς», είπε ο Χέρτζι Χαλεβί.

 

Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα

Ενώ η εισβολή μοιάζει αναπόφευκτη και οι διπλωματικές προσπάθειες χωρίς απτό αποτέλεσμα, παραμένει ασαφές ποια ακριβώς μορφή θα έχει η επιχείρηση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες και για μεγαλύτερης κλίμακας εισβολή και για επιχειρήσεις ακριβείας για την απελευθέρωση ομήρων και την εξόντωση στελεχών της Χαμάς, σημειώνει το CNN.

«Κλειδί» για την επιτυχία των ισραηλινών δυνάμεων είναι να καταστραφεί η υποδομή της Χαμάς, η «πόλη κάτω από την πόλη». Είναι ο τεράστιος λαβύρινθος των τούνελ που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, την αποθήκευση ρουκετών και πυρομαχικών και τη στέγαση των κέντρων διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Είναι ένα έργο επικίνδυνο και περίπλοκο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και τεράστιες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Για την επόμενη ημέρα του πολέμου, αναλυτές επισημαίνουν στο CNN ότι η Χαμάς είναι βαθιά ριζωμένη στη Γάζα, οπότε για να την νικήσει το Ισραήλ «θα πρέπει να πραγματοποιήσει μόνιμη τοπογραφική και δημογραφική αλλαγή της Λωρίδας της Γάζας» - αν και αυτό έχει ήδη συμβεί.

Αυτό όμως είναι πηγή ανησυχίας για τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που δεν θα ήθελαν να δουν μια τεράστια ροή Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα επιχειρούσε να λύσει το ζήτημα της Δυτικής Όχθης απολύτως υπέρ του και για πάντα.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολιτικοί είναι ασαφείς σε ό,τι αφορά τα σχέδιά τους για τον θύλακα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με τη Δυτική Όχθη στο μέλλον. Με άλλα λόγια, μια περιοχή που θα ελέγχει πλήρως και με τους δικούς του όρους, με μια υποτυπώδη αυτοδιοίκηση χωρίς ίχνος της Χαμάς.

Αν το Ισραήλ καταφέρει να απομακρύνει τη Χαμάς, θα πρέπει να αντικαταστήσει την ομάδα με μια εναλλακτική κυβέρνηση. Θα βρεθεί όμως μπροστά σε μια κατεστραμμένη πόλη.

Ίσως ο μόνος τρόπος για την ανοικοδόμηση της Γάζας μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας είναι η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, κάτι σαν το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της οικονομίας στη μεταπολεμική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το χρήμα που εισρέει στη Γάζα από τη διεθνή βοήθεια καταλήγει στις τσέπες της Χαμάς.

Φωτογραφία via AP Photo / Avi Roccah

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ