Με κλειστό πομπό πλησιάζει το Καστελλόριζο το Oruc Reis

Με κλειστό πομπό πλησιάζει το Καστελλόριζο το Oruc Reis

Συνεχίζει τους ελιγμούς εντός της παράνομης Navtex το Oruc Reis - Στρατιωτική κινητικότητα γύρω από το πλοίο

Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία, καθώς το Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην περιοχή της παράνομης Navtex, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας.

To σεισμογραφικό πλοίο πλέει στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.

Πάντως, αξιωματικοί του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει το νησί τόσο όσο την προηγούμενη φορά, δηλαδή θα συνεχίσει να πλέει πάνω στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Πάντως, είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το αναμενόμενο.

Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη Navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο Navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

 

 

 

Μητσοτάκης Δένδιας

Πρώτη διπλωματική κίνηση

Επιστολή του Νίκου Δένδια με την οποία ζήτησε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi) να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας τονίζει στην επιστολή του πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. -Τουρκίας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Παρόλο που η Τουρκία παραμένει καλά ενσωματωμένη στην αγορά της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά το εμπόριο όσο και τους επενδυτικούς δεσμούς, το σχετικό μερίδιο της ΕΕ στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας μειώθηκε περαιτέρω εν μέσω αυξανόμενης λίστας αποκλίσεων από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. 

Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει: 

  • συνέχιση της αύξησης της εγγραφής στην εκπαίδευση και ενίσχυση της κατάρτισης ΕΕΚ 
  • βελτίωση της κατανομής κεφαλαίων με βάση τις δημόσιες επενδύσεις αποφάσεις σε υγιές κόστος-όφελος, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. 

Δεύτερη διπλωματική κίνηση

Οι επιστολές προς τους ομολόγους του Νίκου Δένδια, της Γερμανίας, Χάικο Μάας της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Σε αυτές επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζητά μάλιστα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει προς τους ομολόγους του τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ