Μεγάλη ανησυχία για τους Κινέζους ταξιδιώτες: Μετά την Ευρώπη, αρνητικό τεστ από 5/1 ζητούν Καναδάς και Αυστραλία

Newsroom
Newsroom

Άλλη μια χρονιά παρών ο κορωνοϊός. Μετά την Ευρώπη υποχρεωτικά τεστ στους Κινέζους ταξιδιώτες και από Καναδά, Αυστραλία.

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των κρατών, που επιβάλλουν ή εξετάζουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και ο Καναδάς ζητούν αρνητικό τεστ, ενώ οι εικόνες από την Κίνα, όπου εκατομμύρια πολίτες γιόρτασαν την πρωτοχρονιά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας εντείνουν την ανησυχία.

Πρώτη μέρα των τεστ-covid για τις ταξιδιώτες από την Κίνα στη Γαλλία και οι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού για να επιβλέψουν την εφαρμογή του μέτρου ενώ ζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων στελεχών.

«Στόχος η ταυτοποίηση των στελεχών. Θα έχουμε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα για να εναρμονίσουμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης σε επίπεδο Ε.Ε.» δήλωσε ο Φρανσουά Μπρον, υπουργός Υγείας της Γαλλίας. 

Τα προληπτικά τεστ εφαρμόζονται ήδη στην Ισπανία που έχει υποδεχτεί τους πρώτους ταξιδιώτες από την Κίνα και που συμμερίζεται την ανησυχία της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Όπως περιγράφει ταξιδιώτης από την Κίνα: «Ναι, ελέγχουν πρώτα τη θερμοκρασία και αν έχεις πυρετό σου κάνουν PCR».

«Μου έκαναν το τεστ. Όλα ήταν καλά, αλλιώς θα με κρατούσαν μέσα» λέει ένας άλλος.

Η κινεζική αδιαφάνεια ως προς την εξέλιξη της πανδημίας ωθεί όλο και περισσότερες χώρες στη λήψη μέτρων. Καναδάς και Αυστραλία θα ζητούν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ όχι παλαιότερο των 48 ωρών πριν από την αναχώρηση.

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που σχετίζεται με την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης αυτή τη στιγμή για την κατάσταση στην Κίνα», σύμφωνα με τον Μαρκ Μπάτλερ, υπουργό Υγείας της Αυστραλίας.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Κι ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι υπερασπιζόταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την πολιτική του Πεκίνου για την καταπολέμηση της covid, στη Γουχάν εκεί που άρχισαν όλα πριν από τρία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους στη κεντρική πλατεία της Πόλης με την ελπίδα αλλά όχι τη βεβαιότητα ότι τα χειρότερα είναι πίσω τους.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ