Μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες δίνει ο Πάπας

Μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες δίνει ο Πάπας
Newsroom
Newsroom

Αναμένεται ο διορισμός δύο γυναικών στην πανίσχυρη επιτροπή επιλογής υποψήφιων καρδιναλίων

Θώκους με μεγαλύτερες αρμοδιότητες επιθυμεί να προσφέρει σε γυναίκες ο Πάπας Φραγκίσκος, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι θα διορίσει γυναίκες σε μέχρι πρότινος αποκλειστικά ανδρική επιτροπή του Βατικανού, η οποία συστήνει στον Ποντίφικα υποψήφιους καρδιναλίους.

Ο ρόλος των γυναικών στην ιεραρχία του Βατικανού ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε ο 85χρονος Πάπας σε συνέντευξη που παραχώρησε. Οι νέοι διοικητικοί κανόνες της Αγίας Εδρας, που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, επιτρέπουν σε κάθε λαϊκό καθολικό, άνδρα ή γυναίκα, να αναλαμβάνει επικεφαλής διευθύνσεων του Βατικανού. «Είμαι πρόθυμος οι γυναίκες να αποκτήσουν αυτή την ευκαιρία», είπε ο Φραγκίσκος.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο Πάπας διόρισε γυναίκα ως υπ’ αριθμόν δύο της Κούρια (οι διοικητικές υπηρεσίες του Βατικανού), αναδεικνύοντας στην απαιτητική αυτή θέση τη Ρωμαιοκαθολική μοναχή Ραφαέλα Πετρίνι. «Η επιτροπή επιλογής καρδιναλίων θα έχει σύντομα δύο γυναίκες μεταξύ των μελών της. Με τον τρόπο αυτόν τα πράγματα θα ανοίξουν λίγο», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Η πρωτοβουλία του Ποντίφικα για δύο γυναίκες στην πανίσχυρη επιτροπή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

Ο Πάπας δεν κατονόμασε τις γυναίκες-μέλη της επιτροπής και δεν ανέφερε πότε θα ενταχθούν στο δυναμικό του οργάνου. Τα μέλη της επιτροπής ήταν μέχρι σήμερα καρδινάλιοι, επίσκοποι και ιερείς. Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ, επικεφαλής της υπηρεσίας Οικογένειας και Ζωής, είπε αστειευόμενος ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων στην πόλη-κράτος θα σημάνει μάλλον ότι θα είναι ο τελευταίος κληρικός επικεφαλής της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πάπας είπε ότι γυναίκες θα μπορούν να είναι θεωρητικά επικεφαλής του τμήματος Καθολικής Αγωγής και της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού, που για την ώρα διοικούνται από άρρενες κληρικούς. Ο Ποντίφικας έχει ήδη διορίσει σημαντικό αριθμό γυναικών, μέλη μοναστικών ταγμάτων αλλά και λαϊκές, ως υφιστάμενες σε κρίσιμες διευθύνσεις του παπικού κράτους. Πέρυσι, διόρισε τη μοναχή Αλεσάντρα Σμερίλι υπ’ αριθμόν δύο του γραφείου Ηθικής Ανάπτυξης του Βατικανού.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ