Μπάιντεν σε Σι Τζινπίνγκ: Πρώτη συνομιλία έπειτα από 7 μήνες

Η πρώτη συνομιλία του Αμερικανού και του Κινέζου ηγέτη έπειτα από επτά μήνες

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικά για 90 λεπτά- για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες- και συζήτησαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου και ήταν η δεύτερη με τον Κινέζο ομόλογό του από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα. 

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μία «ευρεία, στρατηγική συζήτηση», για τομείς στους οποίους τα ενδιαφέροντα και οι αξίες συγκλίνουν και αποκλίνουν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά ζητήματα, στην κλιματική αλλαγή και την πανδημία, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ο Μπάιντεν τόνισε το «μακρόχρονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία» και οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την ευθύνη και των δύο χωρών για τη διασφάλιση ότι ο ανταγωνισμός δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση», επεσήμανε ο Λευκός Οίκος. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Τζο Μπάιντεν πως η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στις σχέσεις των δύο χωρών. 

«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των δύο λαών», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. «Μία σύγκρουση Κίνας- ΗΠΑ θα έφερνε την καταστροφή στις δύο χώρες και στον κόσμο», συμπλήρωσε. Ακόμη, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη επιδημιών, την οικονομική ανάκαμψη και άλλα ζητήματα. 

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν στρατηγικό θάρρος και διορατικότητα και πολιτική τόλμη και να ξαναφέρουν τις σχέσεις στο σωστό δρόμο της σταθερής ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κινέζος πρόεδρος σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. 

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ξεκαθάρισε στον Κινέζο ομόλογό του ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τη στάση της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τις πιέσεις προς το Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και άλλους τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα ενεργεί εκτός των διεθνών κανόνων. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ