Νέα Υόρκη: Απομακρύνεται έφιππος ανδριάντας του Ρούζβελτ

Νέα Υόρκη: Απομακρύνεται έφιππος ανδριάντας του Ρούζβελτ

Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες και συμπίπτει με την κορύφωση του αντιρατσιστικού κινήματος από άκρου εις άκρον των ΗΠΑ

Η πόλη της Νέας Υόρκης προτίθεται να απομακρύνει έναν ανδριάντα του 26ου προέδρου των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούζβελτ, από το σημείο που στέκει, έξω από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο κέντρο του Μανχάταν, λόγω των απόψεών του, που κρίθηκαν ρατσιστικές και υπέρ της αποικιοκρατίας, ένα μέτρο το οποίο επέκρινε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες και συμπίπτει με την κορύφωση του αντιρατσιστικού κινήματος από άκρου εις άκρον των ΗΠΑ έπειτα από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις 25 Μαΐου.

Το άγαλμα αναπαριστά τον Ρούσβελτ έφιππο, με έναν Ινδιάνο κι έναν Αφροαμερικανό να βαδίζουν στο πλάι του. Στέκει σε περίοπτη θέση σε βάθρο έξω από την κύρια έξοδο του κτηρίου, που δεσπόζει στο Σέντραλ Παρκ. Πολλοί επικριτές του θεωρούν πως το άγαλμα του Ρούσβελτ συμβολίζει τις φυλετικές διακρίσεις και την αποικιοκρατία.

Το μνημείο τούτο «επί μακρόν υπήρξε αντικείμενο μίας διαμάχης εξαιτίας της ιεραρχικής δομής του» τονίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του το Μουσείο, που αποτελεί μία πολύ δημοφιλή τουριστική τοποθεσία της Νέας Υόρκης. «Πολλοί από εμάς βρίσκουμε πως η αναπαράσταση των Αφρικανών και Αμερινδών και η θέση τους επί του μνημείου αυτού είναι ρατσιστική» προσθέτει το Μουσείο. Όπως υπενθυμίζει στην ιστοσελίδα του, ο Θίοντορ Ρούσβελτ θεωρείτο μεν πρωτοπόρος υπερασπιστής του περιβάλλοντος στις αρχές του 20ού αιώνα, ωστόσο υποστήριζε ρατσιστικές απόψεις.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Μουσείου για απομάκρυνση του αγάλματος, που «αναπαριστά σαφώς τους Μαύρους και τους Αμερινδούς ως ανδράποδα και φυλετικά κατώτερους» τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Επίσης, ένας από τους απογόνους του, ο Θίοντορ Ρούσβελτ Δ΄ δήλωσε πως υποστηρίζει την απόφαση αυτή. «Η σύνθεση του έφιππου ανδριάντα δεν αντιπροσωπεύει την κληρονομιά του Θίοντορ ΡούΣβελτ. Είναι πλέον ώρα να αποσύρουμε το άγαλμα τούτο και να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε.

Στη διάρκεια της νύκτας προς τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμος υποστηρικτής των μνημείων των Δυνάμεων της Συνομοσπονδίας (δυνάμεις των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο) επέκρινε την απόφαση του Μουσείου, χαρακτηρίζοντάς τη «γελοία». «Μην το κάνετε» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο πρόεδρος - μεγαλοεπιχειρηματίας πρόσφατα είχε ζητήσει τη σύλληψη των διαδηλωτών που είχαν αποκαθηλώσει ένα άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Άλμπερτ Πάικ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ