Νέο πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπει» τον Ντιμιτρόφ η FAZ

Πρόκειται για τον σημερινό αναπληρωτή  πρωθυπουργό και υπουργό  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας


Τον υπουργό Εξωτερικών που υπέγραψε τις «Πρέσπες» Νίκολα Ντιμιτρόφ, «βλέπει» νέο πρωθυπουργό στα Σκόπια η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ εμμείνει στην παραίτησή του.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για τρία σενάρια, μετά τα δυσμενή αποτελέσματα για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) κατά τον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η σημερινή πλειοψηφία συνεχίζει να κυβερνά στη χώρα, αλλά με νέο πρωθυπουργό. Στην περίπτωση αυτή, ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει - σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα- πολλές πιθανότητες να διαδεχτεί τον Ζάεφ. Στο δεύτερο σενάριο σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για κάποιο χρονικό διάστημα και στο τρίτο γίνεται λόγος γι’ άμεση προσφυγή στις κάλπες με διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον όλων στα Σκόπια στρέφεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και εάν τελικά προχωρήσει στην απόφαση παραίτησης από τις θέσεις που κατέχει, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Έως το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος δεν κατέθεσε επίσημη δήλωση παραίτησης προς τη βουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις άμεσες πιέσεις που δέχεται ο Ζάεφ τις τελευταίες ώρες, από επικεφαλής κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να μην αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο αλλά και από την ηγεσία του SDSM.

 

 

Δείτε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ