Ντράγκι: Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί, αλλιώς θα σημάνει το τέλος της Ευρώπης

Newsroom
Newsroom

"Ταράζει" τα νερά ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας

O Μάριο Ντράγκι επέστρεψε και μετά από πολύμηνη απουσία από τη δημόσια σκηνή μίλησε για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία και την ενότητα της Ευρώπης.

«Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί αλλιώς θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Ένας θρίαμβος του Πούτιν ή μια “ασταθής ισορροπία” στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ντράγκι στην πρώτη του δημόσια ομιλία από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας στη Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ντράγκι ζητά επανασχεδιασμό της ΕΕ και ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων

Όπως τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης όπου τιμήθηκε με το βραβείο Miriam Pozen από το Golub Center for Finance and Policy του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την ενότητα της ΕΕ στην υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της και την υπέρβαση από τα κράτη μέλη των εθνικών συμφερόντων τους. Αυτή η ενότητα θα είναι ζωτικής σημασίας στο μέλλον, ειδικά όσον αφορά στον «επανασχεδιασμό της Ένωσης ώστε να περιλαμβάνει την Ουκρανία, τις βαλκανικές χώρες και αυτές της Ανατολικής Ευρώπης» και στην οργάνωση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος που θα είναι συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι οι γεωπολιτικές συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη έχουν μεγάλη σημασία και απαιτούν επαρκή προετοιμασία. Πρώτα απ 'όλα, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Δεύτερον, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια πορεία με την Ουκρανία που θα οδηγήσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τρίτον, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία θα συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν», είπε.

Ο Ντράγκι αναμένει εφεξής υψηλότερα ελλείμματα

Ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ αναμένει ότι οι κυβερνήσεις εφεξής θα έχουν υψηλότερα ελλείμματα, καθώς η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού θα απαιτήσουν σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο μέσω φορολογικών αυξήσεων.

Αυτές οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, λέει ο Ντράγκι, θα ασκήσουν πίεση στον πληθωρισμό, καθώς και σε άλλα πιθανά σοκ από την πλευρά της προσφοράς. Μακροπρόθεσμα εκτιμά ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα από την προηγούμενη δεκαετία.

Ντράγκι: Να γιατί δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή μια ρωσική νίκη

Ο ίδιος σημείωσε στην ομιλία του ότι αποδοχή μιας ρωσικής νίκης ή μιας ασταθούς ισορροπίας θα αποδυνάμωνε μοιραία τα γειτονικά κράτη και θα έστελνε ένα μήνυμα στους αυταρχικούς ηγέτες ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στο τι πρεσβεύει και τι είναι. «Θα σήμαινε επίσης για τους ανατολικούς εταίρους ότι η δέσμευσή μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, που αποτελεί πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν είναι τόσο σταθερή όσο φαινόταν. Από την άλλη πλευρά, μια νίκη για την Ευρώπη θα σήμαινε μια σταθερή ειρήνη, αλλά αυτή η προοπτική φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί», τόνισε ο Ντράγκι.

Όπως σημείωσε, η ρωσική εισβολή αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Προέδρου Πούτιν για την ανάκτηση της επιρροής, που ασκούσε η ΕΣΣΔ και η ύπαρξη της κυβέρνησής του είναι στενά συνδεδεμένη με την επιτυχία του πολέμου. Θα χρειαζόταν εσωτερική πολιτική αλλαγή στη Μόσχα για να εγκαταλείψει η Ρωσία τους στόχους της, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια τέτοια αλλαγή θα συμβεί, υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ