Ο Αρχίατρος της Αγγλίας δεν υποστηρίζει το εμβόλιο της Οξφόρδης

Μετά τις αμφιβολίες όσον αφορά  στα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει οι AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Κρις Ουίτι εστίασε στην ανάγκη αξιολόγησης των δεδομένων από  τον Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου


Αρνητικός στο ενδεχόμενο να στηρίξει την ασφάλεια του εμβολίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε ο Αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην AstraZeneca για έλλειψη εγκυρότητας όσον αφορά στην παρουσίαση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Μάλιστα, ο κορυφαίος επιστήμονας της Βρετανίας, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές έγκρισης φαρμάκων στη χώρα θα πρέπει να αποφανθούν για την ασφάλεια ή μη του εμβολίου, εάν χορηγηθεί σε λίγο καιρό σε εκατομμύρια Βρετανούς.
Η απλή απάντηση σε αυτό είναι ότι υπάρχει πάντα επιστημονική συζήτηση για σχεδόν τα πάντα. Το βασικό από την άποψή μας είναι να το αφήσουμε στα χέρια του ρυθμιστή, του άριστου ρυθμιστή MHRA.

«Η απάντηση προκύπτει από την επιστημονική συζήτηση. Το βασικό είναι να εμπιστευτούμε τον άριστο ρυθμιστή, τον οργανισμό MHRA.Θα κάνουν μια αξιολόγηση με πολλά δεδομένα», τόνισε ο Ουίτι.

H AstraZeneca θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέα δοκιμή προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

«Τώρα που βρήκαμε κατά τα φαινόμενα μία καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επαληθεύσουμε, οπότε πρέπει να διεξάγουμε μία πρόσθετη μελέτη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pascal Soriot σύμφωνα με το Bloomberg.

Η νέα έρευνα θα είναι πιθανότατα ακόμα μία «διεθνής μελέτη, αλλά αυτή θα γίνει ταχύτερα γιατί γνωρίζουμε ήδη ότι η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, οπότε χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ασθενών».

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για το εμβόλιο που έδωσε στη δημοσιότητα, έχοντας αναγνωρίσει λάθος στη δοσολογία του εμβολίου.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, αμφιβολίες για τα δεδομένα εγείρονται από την παραδοχή της εταιρείας ότι «ένα λάθος» οδήγησε στη χορήγηση διαφορετικής δόσης εμβολίου στους εθελοντές, ενώ τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα «ομαδοποιήθηκαν».

Σύμφωνα με τους FT, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% - ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας. Ενώ η μία ομάδα εθελοντών έλαβε δύο πανομοιότυπες δόσεις με χρονική απόσταση ενός μήνα, η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και στη συνέχεια μία «ολόκληρη».

Στους εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά ενός μήνα η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, αλλά σε μια μικρότερη ομάδα εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση εμβολίου και έπειτα η ολόκληρη, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 90%- αυτή η ομάδα ήταν εθελοντές κάτω των 55 ετών, που έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ