Σύνδεσμος φιλίας Αζερμπαϊτζάν - κατεχόμενης Κύπρου: Εφικτή η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Σύνδεσμος φιλίας Αζερμπαϊτζάν - κατεχόμενης Κύπρου: Εφικτή η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο πρόεδρος του «συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν -Κύπρου», Ορχάν Χασάνογλου, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή των «κατεχόμενων» εδαφών» στο Αζερμπαϊτζάν


Θα είναι εφικτή η αναγνώριση ψευδοκράτους ως «κράτους» από το Αζερμπαϊτζάν μετά την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστήριξε ο πρόεδρος του «συνδέσμου φιλίας Αζερμπαϊτζάν -Κύπρου», Ορχάν Χασάνογλου που συναντήθηκε χθες με τον λεγόμενο «δήμαρχο» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ στα κατεχόμενα.

Ανέφερε ότι οι Αρμένιοι είχαν ανακηρύξει ένα κράτος στην περιοχή που κατέκτησαν και το Αζερμπαϊτζάν απειλείτο με αναγνώριση του εν λόγω κράτους σε περίπτωση που αναγνώριζε το ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα Χακικάτ γράφει σήμερα ότι μιλώντας κατά τη συνάντηση, ο κ. Αρτέρ δήλωσε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν και δεν θεωρούν τον λαό του Αζερμπαϊτζάν «ανθρώπους μιας άλλης χώρας».

Εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή των «κατεχόμενων» εδαφών» στο Αζερμπαϊτζάν και το γεγονός ότι επικρατεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Είπε ότι τον χαροποίησε η στήριξη της Τουρκίας κατά τον πόλεμο και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με τη στήριξη «μεγάλων κρατών».

Σημείωσε επίσης ότι είχε έρθει και προηγουμένως στην ημερήσια διάταξη η αδελφοποίηση της κατεχόμενης Αμμοχώστου με το Μπακού και πρόσθεσε ότι και αυτή την περίοδο μπορούν να εργαστούν για προώθηση των σχέσεών τους.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Χασάνογλου είπε ότι τα μέλη του συνδέσμου τους απασχολούνται κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και ότι διαθέτουν περίπου 40 ακαδημαϊκούς στα κατεχόμενα, όπου ζουν πέραν των 100 οικογενειών από το Αζερμπαϊτζάν. Σημείωσε επίσης ότι στα κατεχόμενα φοιτούν περίπου 300 Αζέροι φοιτητές και ότι υπάρχουν και μικρής κλίμακας επενδυτές από την χώρα του στην κατεχόμενη Κύπρο.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, συνέχισε, βίωσαν συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Χασανογλου είπε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας ο στρατός τους εξήλθε νικητής και ότι εκκενώθηκαν τα κατεχόμενα από τον εχθρό εδάφη. Ανέφερε ότι η ζημιά του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι μπορεί να ανέλθει στα 150 δισεκατομμύρια και ότι θα καταχωρήσουν αγωγή εναντίον της Αρμενίας.

Ο κ. Χασάνογλου είπε ότι στα κατεχόμενα νιώθουν σαν να βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν λόγω της οικειότητας με την οποία αντιμετωπίζονται και ευχαρίστησε τον τουρκοκυπριακό «λαό».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ