Ο Μπορέλ ζητά νέες εκλογές στο Βόρειο Κόσοβο

Newsroom
Newsroom

Μπορέλ και Λάιτσακ είχαν σήμερα πολύωρες συναντήσεις με τους Κούρτι και Βούτσιτς στις Βρυξέλλες.

Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συναντήσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως διευκρίνισε ο Μπορέλ, «σήμερα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, τον κύριο Λάιτσακ περάσαμε πάνω από τέσσερις ώρες, πρώτα με τον πρωθυπουργό Κούρτι, μετά με τον πρόεδρο Βούτσιτς, σε ξεχωριστές συναντήσεις – δεν υπήρξαν κοινές συναντήσεις – προσπαθώντας να βρεθεί μία λύση ή τουλάχιστον να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αντιμετωπίζουμε κρίση και τους ευχαριστούμε και τους δύο που ήρθαν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για αναζήτηση αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στις δύο πλευρές οι «ξεκάθαρες προσδοκίες» της ΕΕ, καλώντας την Πρίστινα να σταματήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα δημοτικά κτίρια του βόρειου Κοσόβου, και ζητώντας από το Βελιγράδι να απομακρυνθούν οι Σέρβοι διαδηλωτές.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «πυρήνας της λύσης» του προβλήματος είναι «νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ