Ο ΠΟΥ καταγγέλλει την κατάσταση στην Αιθιοπία

Newsroom
Newsroom

Η «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, στηλίτευσε την «αδιανόητη απανθρωπιά» που υφίστανται έξι εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της βόρειας αιθιοπικής πολιτείας, όπου οι τοπικές αρχές ενεπλάκησαν σε πόλεμο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020.

Εκείνο τον μήνα, ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, νομπελίστας ειρήνης, εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για να ανατραπούν οι αρχές της πολιτείας, που ανήκουν στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), κατηγορώντας τις πως ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, ο πληθυσμός στην πολιτεία υφίσταται ελλείψεις τροφίμων, στερείται βασικές υπηρεσίες (ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικές υπηρεσίες), ενώ το σύστημα υγείας κατέρρευσε.

«Αποτέλεσμα: ο πληθυσμός στην Τιγκράι είναι αντιμέτωπος με επιδημίες ελονοσίας, άνθρακα, χολέρας, διάρροιας και άλλων» ασθενειών, κατήγγειλε ο κ. Τέντρος, ο οποίος είναι ο ίδιος από την Τιγκράι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η κατάσταση αυτή, η «αδιανόητη απανθρωπιά», πρέπει να «λάβει τέλος», «η μοναδική λύση είναι η ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Τέντρος, καλώντας την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να επιλύσει τη σύρραξη «με ειρηνικό τρόπο».

Οι μάχες έχουν αποκλιμακωθεί αφότου κηρύχθηκε ανθρωπιστική εκεχειρία στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που επέτρεψε την επανέναρξη των δρομολογίων οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τιγκράι.

Όμως, επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τα τρόφιμα και τα φάρμακα φθάνουν στην πολιτεία με το σταγονόμετρο. Πρέπει να προσφερθούν ξανά βασικές υπηρεσίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού ενόψει της διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επέμεινε.

Ο κ. Τέντρος άφησε να εννοηθεί ότι οι διακρίσεις και ο ρατσισμός ενδέχεται να εξηγούν το γεγονός πως η τραγωδία στην Τιγκράι διαιωνίζεται εν μέσω διεθνούς απάθειας και αδιαφορίας, παρότι πρόκειται για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

«Πιθανόν ο λόγος είναι το χρώμα του δέρματος των Τιγραίων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δεν άκουσα κανέναν αρχηγό κράτους να αναφέρεται στην κατάσταση στην Τιγκράι, ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Γιατί; Νομίζω ξέρουμε».

«Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στον κόσμο τη στιγμή που μιλάμε (...). Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια», επέμεινε.

Η ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής χειροτερεύει την κρίση, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ