Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ενδέχεται να μην πάει στην COP26

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, ο κ. Μόρισον είπε στην εφημερίδα West Australian: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη τελική απόφαση».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, υπό πίεση για να υιοθετήσει πολιτική κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ενδέχεται να μην πάει στην 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα αρχίσει την 31η Οκτωβρίου στη Γλασκόβη.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, ο κ. Μόρισον είπε στην εφημερίδα West Australian: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη τελική απόφαση».

Πρόσθεσε ότι θέλει να επικεντρωθεί στον αγώνα για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία θα έχει «ισχυρή εκπροσώπηση» στη διάσκεψη με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός δεν ταξιδέψει στη Σκοτία.

Η Αυστραλία, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές άνθρακα και η παραγωγή ηλεκτρισμού της οποίας βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον άνθρακα, δεν έχει αναλάβει ξεκάθαρη δέσμευση για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο παρελθόν, ο κ. Μόρισον είχε υποσχεθεί να συνεχίσει την εκμετάλλευση των ορυχείων άνθρακα και την εξαγωγή άνθρακα όσο υπάρχει ζήτηση.

Η διάσκεψη της Γλασκόβης χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη για το κλίμα από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, η οποία είχε σκοπό να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερους από 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, στην ιδεατή περίπτωση στον 1,5° Κελσίου. Όμως στη βάση των τρεχουσών δεσμεύσεων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία, ο κόσμος βρίσκεται στον δρόμο προς μια «καταστροφική» αύξηση 2,7° Κελσίου, προειδοποίησε προ ημερών ο ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Μόρισον έχει προτείνει η χώρα να επιδιώξει να γίνει κλιματικά ουδέτερη «το συντομότερο δυνατόν», κατά προτίμηση ως το 2050, αλλά δεν έχει αναλάβει ρητή δέσμευση να το κάνει.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός πάντως είπε για το ζήτημα αυτό σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε, στην εφημερίδα The Australian: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα έχουμε σχέδιο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ