Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι θα καταμετρώνται 15.000 κρούσματα στη χώρα ως τα τέλη Μαρτίου

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα αυξηθεί εκθετικά, φθάνοντας τα περίπου 15.000 μέχρι τα τέλη του Μαρτίου από 223 σήμερα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Το Δουβλίνο έχει μέχρι στιγμής κλείσει όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νυχτερινά κέντρα, τις περίφημες παμπ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κι έχει επιβάλλει απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, στην προσπάθειά του να μειώσει τον ρυθμό εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19, η οποία έχει ως σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους στη χώρα.

Δίνοντας στη δημοσιότητα ένα ευρύ σχέδιο, που αφορά από την ενεργειακή ασφάλεια ως την αστυνόμευση και έχει σκοπό να περιοριστούν τα προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, ο Βαράντκαρ προειδοποίησε πως αναμένει πως η αύξηση (+30% χθες) θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για την ώρα. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμβάλλουν να επιβραδυνθεί η κορύφωση της επιδημίας.

«Αναμένουμε ότι ως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν πιθανόν 15.000 άνθρωποι που θα έχει διαγνωστεί πως προβλήθηκαν» από τον κορωνοϊό, τόνισε ο Βαράντκαρ. «Οι περισσότεροι δεν θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά ένα ποσοστό θα χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομεία και χρειάζεται να εξασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Το θέμα, συνέχισε, «δεν είναι να κλειδαμπαρώσουμε τη χώρα αύριο και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτό δεν είναι δυνατό (...) Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, αλλά θεωρώ ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε αυτό για πολλούς μήνες, όχι απλά μερικές εβδομάδες».

Η Ιρλανδία δημοσιοποίησε νεότερη ταξιδιωτική οδηγία, προτρέποντας όλους όσοι δεν απασχολούνται σε απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η μεταφορά εμπορευμάτων, να μείνουν σπίτια τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Κόβενι τόνισε ότι η κυβέρνηση προτρέπει τους Ιρλανδούς να μην πηγαίνουν στη Βρετανία, με μόνη εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία — περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου τα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την οποία είναι ανοικτά.

Ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι 100.000 αν όχι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας τις προσεχείς εβδομάδες και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι τράπεζες θα προσφέρουν διευκολύνσεις σε όσους δανειολήπτες χάσουν τη δουλειά τους.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας πετύχει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας στο 4,8% και να απασχολούνται 2,36 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που αποτελούσε ιστορικό υψηλό. Αλλά 20.000 άνθρωποι παρουσιάστηκαν στα ταμεία ανεργίας για να υποβάλουν αιτήσεις να λάβουν επιδόματα μόνο την Παρασκευή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ