Οι Αμερικανοί στηρίζουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της άμβλωσης

Οι Αμερικανοί στηρίζουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της άμβλωσης
Newsroom
Newsroom

Στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο- Τι δείχνει δημοσκόπηση με τη συμμετοχή ψηφοφόρων

Οι περισσότεροι Αμερικάνοι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, αφού σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους, που τάσσονται υπέρ της άμβλωσης.

Ειδικότερα, περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 998 ψηφοφόροι, ενώ αυτή εντόπισε ότι μία σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών (41%) δήλωσε ότι, η χώρα θα είναι ένας χειρότερος τόπος για να ζει κανείς, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση του 1973 (Ρόου εναντίον Γουέιντ) που κατοχύρωσε σε παναμερικανικό επίπεδο, το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες, μετά από τη διαρροή ενός προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές προτίθενται να ανατρέψουν την απόφαση του 1973. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε χθες, την αυθεντικότητα της γνωμοδότησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για την τελική απόφαση.

Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% των Δημοκρατικών και 49% των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους, που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για την επόμενη διετία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου, ενώ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τα τελευταία χρόνια, για τη διαμόρφωση μιας συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Το 51% των Ρεπουμπλικάνων, που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό, να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των εκλογών, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να βρίσκονται κοντά στην εξασφάλιση του ελέγχου, τουλάχιστον ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσουν να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Ένα χειρότερο τόπο να ζει κανείς»

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε ότι ποσοστό 41% εκτιμά ότι, η ανατροπή της απόφασης του 1973 θα κάνει τις ΗΠΑ, έναn χειρότερο τόπο για να ζει κανείς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ ποσοστό 29% δηλώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ενώ το 36% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Η δημοσκόπηση ανέδειξε συνολικά, τις διαφορετικές απόψεις των Αμερικανών για τις αμβλώσεις: το 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι, πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ποσοστό 40% εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι παράνομες, στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Το μέτρο ακρίβειας της δημοσκόπησης, προσδιορίζεται στις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ