Οι ψηφιακοί νομάδες και ο κακός ύπνος

Newsroom
Newsroom

Οι διαφορετικές ζώνες ώρας ταλαιπωρούν το «βιολογικό ρολόι»

Να εργάζονται τη νύχτα αναγκάζονται πολλοί υπάλληλοι που έχουν επιλέξει τη ζωή του ψηφιακού νομά. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που διαμένουν σε ζώνες ώρας εντελώς διαφορετικές από αυτήν της τοποθεσίας στην οποίαν βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας τους.

Έτσι, για να συμβαδίσουν με τους συναδέλφους τους και τις εργάσιμες ώρες γραφείου συχνά καλούνται να ξενυχτούν δουλεύοντας, και να μοιράζουν την ημέρα τους μεταξύ του ύπνου και διαφόρων δραστηριοτήτων στις περιοχές στις οποίες κατοικούν.

Για πολλούς από τους digital nomads, η ταλαιπωρία που υφίστανται αποτελεί ήσσονος σημασίας «παρενέργεια» ενός μοναδικού τρόπου ζωής. Καταφέρνουν να γνωρίσουν τον κόσμο, να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς, να πειραματιστούν με μοναδικές δραστηριότητες.

Μια «παρενέργεια» της πανδημίας

Ψηφιακοί νομάδες υπήρχαν και πριν την πανδημία. Τοποθεσίες όπως το Μπαλί αποτελούσαν δημοφιλείς προορισμούς πριν η σαρωτική επέλαση της τηλεργασίας, λόγω των lockdowns, δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σχεδόν 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ περιγράφουν πλέον τους εαυτούς τους ως digital nomads, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν την πανδημία.

Όσον αφορά τις «παρενέργειες» της εν λόγω τάσης, είναι γεγονός ότι η αύξηση του αριθμού των ψηφιακών νομάδων έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων και των τιμών στις τοποθεσίες που αποτελούν δημοφιλείς πόλους έλξης. Τελευταία δε, πολλές εταιρείες καλούν το προσωπικό τους πίσω στους χώρους εργασίας τους – αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσφέρουν έστω περιορισμένη δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας. 

Ως προς τους τρόπους που βρίσκουν οι ψηφιακοί νομάδες ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκαλούν τα ακανόνιστα ωράρια, ορισμένοι επιλέγουν να συνδέονται στο εταιρικό δίκτυο για μερικές ώρες το βράδυ ως τα μεσάνυχτα, κατόπιν να κοιμούνται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά να ξυπνούν ώστε να εργαστούν στο «δεύτερο μέρος» της βάρδιας τους. Τέτοιου είδους απαιτητικά ωράρια αφορούν συχνά Αμερικανούς εργαζόμενους που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν προσωρινά σε κάποια περιοχή της Ασίας.

Τα μελανά σημεία

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι ο διακεκομμένος, κακής ποιότητας ύπνος μπορεί μεσοπρόθεσμα να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεση και την απόδοση των εργαζομένων – ψηφιακών νομάδων. Το να μένει κανείς ξύπνιος τα βράδια και να κοιμάται την ημέρα, ή να διακόπτει τον ύπνο του για να εργαστεί και κατόπιν να επιστρέψει στο κρεβάτι, δεν αποτελεί καλή ιδέα για την ψυχική και σωματική του υγεία.

Προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διαφορετικών ωραρίων, ορισμένοι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν να εκτελούν τις πιο σύνθετες και απαιτητικές εργασίες στην αρχή της βάρδιας τους, αν έχουν αυτή τη δυνατότητα, όσο ακόμα είναι ξεκούραστοι. Άλλωστε, όσοι εργάζονται από το εξωτερικό γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε διακοπές: Απλώς μεταφέρουν την καθημερινότητά τους σε ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, που τους επιτρέπει να ζήσουν σε έναν τόπο σχεδόν ως ντόπιοι.

Πάντως, ορισμένοι δεν κατάφεραν ποτέ να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εργασίας. Δηλώνουν ότι υπέφεραν από τη σύγχυση που προκαλούν στο «βιολογικό ρολόι» οι διαφορετικές ζώνες ώρας, κάτι που δεν τους επέτρεπε ούτε να είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους, αλλά ούτε και να ευχαριστηθούν τη ζωή στο μέρος στο οποίο βρίσκονταν.

Πηγή: ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ