ΟΗΕ: Ο στρατός στη Μιανμάρ ενδέχεται να διαπράττει νέα εγκλήματα πολέμου

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες εκτοπιστεί.

Η απερχόμενη ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ κατήγγειλε ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να εξακολουθεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις πολιτείες Ρανχίν και Τσιν, όπου έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντάρτικων οργανώσεων μειονοτικών ομάδων.

“Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα είναι απασχολημένη με την πανδημία της covid-19, ο στρατός της Μιανμάρ εξακολουθεί να κλιμακώνει την επίθεσή του στην πολιτεία Ρανχίν, στοχοθετώντας τον άμαχο πληθυσμό”, επεσήμανε η Γιάνκι Λι σήμερα στην τελική της ανακοίνωση έπειτα από έξι χρόνια στη θέση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, ενώ ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις καταγγελίες αυτές.

Η Νοτιοκορεάτισσα απεσταλμένη επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες με βομβαρδισμούς από την αεροπορία και το πυροβολικό, επιθέσεις που “ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα της Λι να επισκεφθεί τη χώρα. Στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τον στρατό της χώρας για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στην πολιτεία Ρανχίν το 2017, όταν περίπου 700.000 μέλη της κοινότητας αυτής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των διώξεων και των ωμοτήτων εις βάρος τους.

Ο στρατός διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους και έχει κηρύξει την οργάνωση των ανταρτών Στρατός του Αρακάν τρομοκρατική οργάνωση. Η οργάνωση αυτή ζητεί μεγαλύτερη αυτονομία για τη δυτική πολιτεία της Μιανμάρ, με τις συγκρούσεις με τον στρατό να έχουν ενταθεί πρόσφατα.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες εκτοπιστεί.

Η Λι κάλεσε επίσης τον Στρατό του Αρακάν, που κατηγορείται ότι απαγάγει αξιωματούχους, να προστατεύσει τους αμάχους.

Παράλληλα η απεσταλμένη του ΟΗΕ κατήγγειλε τις επιθέσεις εναντίον εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, αναφερόμενη στον οδηγό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μιανμάρ. Ο κυβερνητικός στρατός και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν.

“Οι εκκλήσεις για εκεχειρία δεν έχουν εισακουστεί, ούτε από τον Στρατό του Αρακάν”, τόνισε η ίδια. “Αντίθετα ο στρατός προκαλεί τεράστια δεινά στις εθνοτικές ομάδες στις πολιτείες Ρανχίν και Τσιν”.

Ο Στρατός του Αρακάν κήρυξε εκεχειρία για ένα μήνα τον Απρίλιο, όπως και δύο άλλες αντάρτικες οργανώσεις μειονοτικών ομάδων, επικαλούμενες την επιδημία του κορωνοϊού. Όμως ο στρατός της Μιανμάρ την απέρριψε, με εκπρόσωπό του να επισημαίνει ότι η προηγούμενη εκεχειρία που είχαν ανακοινώσει οι ένοπλες δυνάμεις δεν έγινε δεκτή από τους αντάρτες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ