Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρώπης να σταθούν γρήγορα στα πόδια τους

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προτείνει τον Μάιο, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει η ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού


Λίγο πριν από την έναρξη της γερμανικής Προεδρίας του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου (που ξεκινά την 1η Ιουλίου), ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε τη βούληση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού με οικονομική βοήθεια.

«Η ευημερία μας στη Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι οι εταιρείες μας πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό ή μπορούν να αγοράσουν προϊόντα από εκεί. Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά σημαντικοί εμπορικοί εταίροι για τη Γερμανία. Γι 'αυτό είναι και προς το είναι δικό μας συμφέρον αν όλοι συμβάλλουμε, ώστε αυτές οι χώρες, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα καταφέρουν να σταθούν γρήγορα στα πόδια τους», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη του στο «Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός είπε επίσης ότι η Γερμανία «θα προσφέρει τη βοήθειά της, διότι είμαστε αλληλεγγύοι. Εξάλλου, δεν είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε από τότε που εισήχθη το ευρώ . Ήδη ο καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ προσέφερε οικονομική βοήθεια στην Ιταλία».

Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε προτείνει τον Μάιο, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τη δημιουργία ενός Ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει η ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στη συνέχεια ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά θα χορηγηθούν ως επιχορηγήσεις και τα 250 δισεκατομμύρια ως δάνεια σε χώρες της Ε.Ε. Το σχέδιο αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μαζί με το επόμενο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, το οποίο η Επιτροπή έχει προϋπολογίσει σε 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ