Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ντράγκι

 Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ντράγκι

Τη νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Oλοκληρώθηκε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, η τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Την νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 Υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, προς αποκλειστικό συμφέρον του έθνους», επανέλαβαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Ιταλού Προέδρου.

 

 

 

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας, ο Nτράγκι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

 

 

 

Για πρώτη φορά, λόγω των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει η επιδημία του κορωνοϊού, στην τελετή δεν παρέστησαν οι συγγενείς των νέων υπουργών. Παράλληλα, η διάρκειά της ήταν λίγο μεγαλύτερη απ' ότι συνηθιζόταν έως τώρα διότι, το χρυσό στυλό που χρησιμοποίησαν όλοι οι υπουργοί -αλλά και ο Ντράγκι- μετά από κάθε υπογραφή, απολυμάνθηκε με ιδιαίτερη προσοχή.

 

 

 

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι. Πρώτα, όμως, όλοι οι Υπουργοί θα υποβληθούν σε γρήγορο τεστ για τον κορωνοϊό.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις θέσεις κλειδιά, στο Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο Υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός Υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι. Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, (Υπουργός υπεύθυνη για τον νότο) και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

 

Το σημαντικό Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο. Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα, είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης. Άλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα Υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (από την Ιταλική Αριστερά) στο Υπουργείο Υγείας.

 

 

 

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ