Ουγγαρία: Άστεγοι στο lockdown

Ουγγαρία: Άστεγοι στο lockdown

Οι ίδιοι λένε πως αυτό που τους ανησυχεί δεν είναι κορωνοϊός αλλά ο βαρύς χειμώνας

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 το βράδυ στη Βουδαπέστη.

Όλοι πρέπει να είναι σπίτι τους, λόγω του lockdown.

Όμως τι γίνεται αν δεν έχεις σπίτι;

«Μόνο οι αστυνομικοί μας μιλάνε, ακόμη και ο κορωνοϊός μας αποφεύγει», λέει χαρακτηριστικά ένας από τους αστέγους της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας.

Ο Ιστβάν ζει στο δρόμο εδώ και μια δεκαετία. Προσπάθησε πολλές φορές να αποδράσει από τη φυλακή της φτώχειας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι εργοδότες που έβρισκε ήταν κακοπληρωτές. Όπως λέει, η αστυνομικοί είναι γι' αυτόν πηγή συμπόνιας.

«Στις 8 το βράδυ ένας αστυνομικός με ρώτησε πού πάω. Απάντησα ότι πάω για ύπνο. Δε μπορούσα να πω ότι πάω σπίτι, γιατί ξέρουν ότι δεν έχω σπίτι. Τελικά μου είπε: Κάνε γρήγορα και καληνύχτα!», λέει στο euronews.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει την ήδη κακή κατάσταση την οποία βιώνουν οι άστεγοι. Ακόμη και τα λίγα χρήματα που έβγαζαν μέσω επαιτείας τα έχουν χάσει, αφού στους άδειους δρόμους δεν έχουν από πού να ζητιανέψουν.

Ο Τσάμπα, ένας άλλος άστεγος, σχολιάζει: «Ο κόσμος κάποτε ήταν πιο γενναιόδωρος με τους άστεγους, όμως τώρα δε μας εμπιστεύονται. Δε μας μιλάνε καν»

Εν όψει χειμώνα, οι ξενώνες αστέγων έχουν γεμίσει. Ο κοινωνικός ξενώνας του Κέντρου Μεθοδιστών δέχεται 3.000 άτομα κάθε μέρα και γι' αυτό οι υπεύθυνοι λαμβάνουν κάθε δυνατή προφύλαξη. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γκέργκελι Ζάκαρ, «την περασμένη εβδομάδα κάναμε 300 μοριακά τεστ για τους φιλοξενούμενους και για τους συναδέλφους μας».

Εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα, οι ξενώνες επεκτείνονται, ώστε οι μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας τους να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας έναντι του νέου κορωνοϊού.

Όμως σχεδόν κάθε άστεγος με τον οποίο μιλήσαμε μας είπε ότι δεν φοβούνται τόσο τον κορονοϊό ή την αστυνομία, αλλά πολύ περισσότερο την επικείμενη βαρυχειμωνιά.

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ