Ουκρανία: Προέλαση των Ρώσων προς το Χάρκοβο

Newsroom
Newsroom

Καταγγελίες ότι χρησιμοποιούν αμάχους για ανθρώπινες ασπίδες

Ακόμη περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις που προχωρούν με αργούς ρυθμούς -αλλά σταθερά- προς την κατεύθυνση της Χαρκόβου, της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο μεταξύ 9 και 15 Μαΐου, το μεγαλύτερο κέρδος τους από τα τέλη του 2022.

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει δεκάδες αμάχους στη συνοριακή πόλη Βοβτσάνσκ και κατηγορούν τις δυνάμεις της Μόσχας ότι χρησιμοποιούν τους αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πληροφορίες μιλούν για 40 αμάχους -οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους- οι οποίοι κρατούνται σε υπόγειο και ανακρίνονται.

Το Βοβτσάνσκ, στη βόρεια του Χαρκόβου, πιέζεται τις τελευταίες ημέρες από τη Ρωσία, η οποία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα γύρω χωριά.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Χαρκόβου λόγω της νέας επίθεσης της Ρωσίας, που άρχισε στις 10 Μαΐου, λένε οι ουκρανικές αρχές.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι οι Ρώσοι θα διευρύνουν τις επιθέσεις στα σύνορα προς τα δυτικά, στην περιοχή του Σούμι, στην οποία έχουν γίνει επί μήνες επιδρομές από ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

Η τελευταία επίθεση της Ρωσίας, όπως αναφέρει το CNN, έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων: οι δυνάμεις τους απλώνονται σε ένα μεγάλο μέτωπο, δεν έχουν επαρκές πυροβολικό ή επαρκή πυρομαχικά ενώ και ο καιρός μοιάζει να ευνοεί τη Ρωσία. 

«Το πρόβλημά μας είναι πολύ απλό: δεν έχουμε όπλα», είχε δηλώσει προ ημερών Ουκρανός αξιωματούχος των πληροφοριών στον Economist.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα όλες τις επικείμενες διεθνείς επισκέψεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη νέα επίθεση. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο «δεν έχει σταθεροποιηθεί» και ότι ελέγχεται.

Είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά κύματα ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη για τα πυραυλικά συστήματα Patriot για να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το Χάρκοβο.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ