Παρασημοφορείται ο "πατέρας" της αυχενικής διαφάνειας Κύπρος Νικολαΐδης

Παρασημοφορείται ο "πατέρας" της αυχενικής διαφάνειας Κύπρος Νικολαΐδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα του απονείμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ' παρασημοφορείται σήμερα ο δρ Κύπρος Νικολαϊδης, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, που έχει ασχοληθεί κυρίως με την εμβρυοϊατρική και έχει ιδρύσει -και αυτήν τη στιγμή διευθύνει- τη γνωστή μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο King's College, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κύπρος Νικολαϊδης χαίρει εκτίμησης από την ιατρική κοινότητα και όχι μόνο.

Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King's College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Έγινε διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δικό του δημιούργημα είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εμβρυικής Ιατρικής, με αποτέλεσμα το King's College Hospital να γίνει ένα σημαντικό παγκόσμιο κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο κ. Νικολαΐδης ήταν εκείνος που αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η επιστημονική έρευνά του έχει να κάνει με το σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

«Πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας

Ο Κύπρος Νικολαΐδης, θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που γίνεται στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου. Η αυχενική διαφάνεια βοηθά στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων, που σχετίζονται κυρίως με το σύνδρομο Down. Είναι μία εξέταση μη επεμβατική και ανώδυνη, της οποίας τα ευρήματα αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη διάγνωση χρωμοσωμικών και άλλων ανωμαλιών (π.χ. συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, διαφραγματοκήλη κ.ά.).

Η τελετή της παρασημοφόρησής του από τον κ. Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ