Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά έρευνα για "εγκλήματα πολέμου" σε βάρος Ρώσων αιχμαλώτων

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε φαίνονται ένοπλοι άνδρες να ρίχνουν στο έδαφος από ένα ημιφορτηγό τρεις άνδρες που φορούν στολές παραλλαγής και έχουν τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη και στη συνέχεια να τους πυροβολούν στα πόδια

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί "εγκλήματα πολέμου" εις βάρος Ρώσων αιχμαλώτων, μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που φαίνεται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να τους πυροβολούν στα πόδια.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου φαίνονται ένοπλοι άνδρες να ρίχνουν στο έδαφος από ένα ημιφορτηγό τρεις άνδρες που φορούν στολές παραλλαγής και έχουν τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη και στη συνέχεια να τους πυροβολούν στα πόδια.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο από ανεξάρτητη πηγή, το AFP μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι μαγνητοσκοπήθηκε στο χωριό Μάλα Ρόγκαν, στην επαρχία του Χαρκόβου, το οποίο ανακατέλαβαν στις αρχές της εβδομάδας οι ουκρανικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφοι του AFP μετέβησαν στο Μάλα Ρόγκαν στις 28 Μαρτίου και είδαν τα πτώματα δύο Ρώσων στρατιωτών σε μια από τις πλατείες του χωριού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες, ενώ τουλάχιστον δύο άλλα πτώματα είχαν πεταχθεί σε πηγάδια.

"Αν επιβεβαιωθούν, οι πυροβολισμοί στα πόδια εναντίον αιχμάλωτων στρατιωτών και ο ξυλοδαρμός τους αποτελούν έγκλημα πολέμου", επεσήμανε το HRW σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Πέμπτη το βράδυ.

"Η Ουκρανία πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή και πρόθυμη να προλάβει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", πρόσθεσε η οργάνωση.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, είχε παραδεχθεί στο Telegram ότι η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί "έγκλημα πολέμου" και είχε προσθέσει ότι τέτοιες πράξεις θα τιμωρούνται.

Από την πλευρά του Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, διευθυντής της ρωσικής Επιτροπής Έρευνας, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ