Παρίσι: Το φρικιαστικό μήνυμα του 18χρονου που αποκεφάλισε τον καθηγητή

Τα social media από χθες έχουν γεμίσει αναρτήσεις κόσμου και πολιτικών σχετικά με την ακραία πράξη, αλλά και με λόγια αγάπης για τον καθηγητή, ο οποίος είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια στα Χανιά για διακοπές.

Συνδέσεις με το ISIS φαίνεται να είχε ο ισλαμιστής τρομοκράτης που αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή επειδή δίδασκε την ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με την Sunday Times μετά την αδίστακτη δολοφονία σε προάστιο του βόρειου Παρισιού την Παρασκευή το απόγευμα, ο 18χρονος Ρώσος γεννημένος στην Ρωσία έστειλε φωτογραφίες του κεφαλιού του καθηγητή,Σάμουελ Πάτι, στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας που ηγήθηκε της έρευνας, αποκάλυψε ότι η αδελφή του 18χρονου είχε ταξιδέψει για να ενταχθεί στο ISIS στη Συρία το 2014, την ίδια χρονιά που η ομάδα κήρυξε το Χαλιφάτο της.

Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, ενώ είχε οπλιστεί με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, το οποίο πυροδοτεί πλαστικούς σβόλους.

Σοκαριστική είναι και η αποκάλυψη πως ο 18χρονος τρομοκράτης είχε πρώτα πλησιάσει μαθητές στον δρόμο και τους είχε ζητήσει να του δείξουν ποιος είναι.

Προέκυψε χθες ότι ο Anzorov ζήτησε από τους μαθητές στο γαλλικό σχολείο να επισημάνω τον δάσκαλο που είχε μοιραστεί γυμνό ένα καρτούν του Προφήτη Charlie Hebdo πριν τον στοχεύσει. 

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο καθηγητής είχε λάβει απειλές αφού έδειξε τα κινούμενα σχέδια για την ελευθερία του λόγου σε μαθητές πριν από περίπου 10 ημέρες.

Βέβαια ο  δάσκαλος είχε καλέσει τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ, καθώς οι  μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οποιαδήποτε απεικόνιση του Προφήτη είναι βλασφημία.

Ωστόσο ένας μαθητής έμεινε κατά λάθος στην τάξη  και αργότερα είπε στους μουσουλμάνους γονείς του τι συνέβη με αποτέλεσμα το θέμα να προκαλέσει οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων.

Νέα στοιχεία για τον δράστη

Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό το άτομο έχει ζήσει επίσημα στη Γαλλία τα τελευταία 12 χρόνια… Δεν είναι τόσο σημαντικός ο τόπος γέννησης, αλλά το πού ριζοσπαστικοποιήθηκε και πήρε το μονοπάτι της τρομοκρατίας, έναν δρόμο που η Ρωσία πάντα καταδίκαζε συνεπώς και σε όλους τις εκφάνσεις του» σημείωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Παρινόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας. 

Μάλιστα, ο ρώσος αξιωματούχος, είπε ότι ο ύποπτος ζούσε στη Γαλλία με την οικογένειά του νόμιμα, καθώς όλοι τους ήταν αιτούντες άσυλο.

«Το 2008, ήρθαν στη Γαλλία με την οικογένειά τους… και υπέβαλαν αίτηση για άσυλο, ως πρόσφυγες. Έζησαν στη Γαλλία βάσει της άδειας παραμονής μακράς διαρκείας» διευκρίνισε ο κ. Παρινόφ, προσθέτοντας ότι αυτά τα στοιχεία παρασχέθηκαν από τη γαλλική πλευρά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο δράστης της επίθεσης που σόκαρε την Πόλη του Φωτός, έλαβε άδεια διαμονής όταν έγινε 18 χρονών.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.

Μόσχα για δολοφονία καθηγητή στο Παρίσι: Ο 18χρονος δράστης δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία

Ο 18χρονος που αποκεφάλισε έναν καθηγητή στη Γαλλία δεν είχε πλέον κανέναν δεσμό με τη Μόσχα, από το 2008, διαβεβαίωσε χθες η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι.

«Το έγκλημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι το πρόσωπο αυτό ζούσε στη Γαλλία εδώ και 12 χρόνια και είχε γίνει δεκτός από τη γαλλική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Παρίνοφ, ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας, στο πρακτορείο Tass. «Και το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το πού γεννήθηκε αλλά πού, πότε και πώς υιοθέτησε μια τρομοκρατική ιδεολογία την οποία φυσικά η Ρωσία καταδικάζει, σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Παρίνοφ, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 6 ετών, μαζί με όλη του την οικογένεια. Όλα τα μέλη της έλαβαν το καθεστώς πρόσφυγα και αυτό οδηγεί αυτομάτως στη στέρηση της ρωσικής υπηκοότητας. 

«Δεν είχε ποτέ επαφές με την πρεσβεία», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης εξηγώντας ότι όλες οι πληροφορίες του προέρχονται από τις γαλλικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ καταδίκασε την επίθεση και συλλυπήθηκε την οικογένεια του καθηγητή, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα από τη Γαλλία «να μην προκαλεί» τους μουσουλμάνους. «Παραδεχτείτε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.

Ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, που ήταν τσετσενικής καταγωγής, είχε επισκεφθεί την Τσετσενία μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ήταν μόλις 2 ετών, πρόσθεσε ο Καντίροφ.

Ποιος ήταν ο άτυχος καθηγητής

Η αστυνομία αναγνώρισε το θύμα ως τον 47χρονο Samuel Paty, καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας, ο οποίος είχε παραδώσει μαθήματα για την ελευθερία λόγου νωρίτερα στο σχολείο.

Λέγεται ότι έδειξε καρικατούρες του Μωάμεθ, μιλώντας για την υπόθεση Charlie Hebdo και σύμφωνα με πληροφορίες είχε συμβουλεύσει μουσουλμάνους φοιτητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν.

Ορισμένοι μουσουλμάνοι γονείς παραπονέθηκαν στο σχολείο και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε δεχτεί απροσδιόριστες απειλές μετά το μάθημα.

Ο πατέρας ενός 13χρονου κοριτσιού που δεν έφυγε από την τάξη δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube όπου έλεγε ότι ο καθηγητής είχε δείξει μια «φωτογραφία ενός γυμνού άνδρα» ισχυριζόμενος ό,τι ήταν «μουσουλμάνος προφήτης».

Ο πατέρας κάλεσε άλλους γονείς σε μια συλλογική δράση εναντίον του καθηγητή, τον οποίο περιέγραψε ως «voyou» (κακοποιός). 

Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, το σχολείο διοργάνωσε μια συνάντηση μεταξύ του διευθυντή, του καθηγητή και ενός αξιωματούχου από την εκπαιδευτική αρχή.

«Σύμφωνα με τον γιο μου, ήταν πολύ καλός, σούπερ φιλικός, σούπερ ευγενικός» ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας γονιός από το σχολείο.   Το περιοδικό Charlie Hebdo σχολίασε την επίθεση γράφοντας στο Twitter:

«Η μισαλλοδοξία μόλις άγγιξε έφτασε σε ένα νέο κατώφλι και δεν φαίνεται να σταματάει σε τίποτα, προκειμένου να επιβάλει τρόμο στη χώρα μας».

Το ταξίδι στα Χανιά

Τα social media από χθες έχουν γεμίσει αναρτήσεις κόσμου και πολιτικών σχετικά με την ακραία πράξη, αλλά και με λόγια αγάπης για τον καθηγητή, ο οποίος είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια στα Χανιά για διακοπές.

Αυτό φαίνεται και από την φωτογραφία του που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ποζάρει στηριζόμενος σε ένα στύλο φωτισμού στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με φόντο τον φάρο. 

Εννιά συλλήψεις

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 9 άτομα ως ύποπτα για την επίθεση.

Τέσσερις συγγενείς του δράστη, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους και δύο γονείς μαθητών στο γυμνάσιο του Μπουά ντ’Ολν όπου εργαζόταν ο καθηγητής.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη του Πατί ανέβασε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο χαρακτήριζε αλήτη τον καθηγητή και έκανε έκκληση προς άλλους «να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πουν ‘σταματήστε, μην αγγίζετε τα παιδιά μας’ «.

Δεν είναι σαφές αν ο γονέας αυτός είναι μεταξύ των συλληφθέντων και αν ο δράστης είχε δει το συγκεκριμένο βίντεο.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ