Το Πεκίνο λέει ότι δεν απαγορεύει τα iPhone στα κινεζικά υπουργεία

Newsroom
Newsroom

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αρχές απαγόρευσαν σε ορισμένους κρατικούς υπαλλήλους να έχουν iPhone για επαγγελματική χρήση για να προστατευθούν απέναντι στον κίνδυνο κατασκοπείας.

Η Κίνα διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν απαγορεύει στα υπουργεία της τα iPhone της Apple ή «άλλα τηλέφωνα από ξένες μάρκες» μετά τις αναφορές στον Τύπο περί περιορισμών σε ορισμένες υπηρεσίες.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αρχές απαγόρευσαν σε ορισμένους κρατικούς υπαλλήλους να έχουν iPhone για επαγγελματική χρήση για να προστατευθούν απέναντι στον κίνδυνο κατασκοπείας.

«Η Κίνα δεν έχει εκδώσει νόμους, ρυθμίσεις ή οδηγίες που απαγορεύουν την αγορά ή τη χρήση τηλεφώνων από ξένες μάρκες, όπως το iPhone», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ σε δημοσιογράφους. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίσημη αντίδραση του Πεκίνου πάνω στο θέμα αυτό.

Αυτές οι δηλώσεις, ωστόσο, δεν αποκλείουν την πιθανότητα προφορικών οδηγιών, όπως συνηθίζεται κάποιες φορές στην Κίνα.

«Αλλά πρόσφατα, πράγματι είδαμε μεγάλη κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης για περιστατικά ασφαλείας που σχετίζονται με τα τηλέφωνα της Apple. Η κινεζική κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία στις πληροφορίες και την κυβερνοασφάλεια και αντιμετωπίζει τις εγχώριες και ξένες εταιρίες ως ίσες», πρόσθεσε η ίδια. Ωστόσο η Μάο Νινγκ δεν διευκρίνισε σε ποια άρθρα του Τύπου αναφερόταν.

Μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε πρόκληση για την Apple, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερή της αγορά στο εξωτερικό. Μετά τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, η χρηματιστηριακή αξία της καλιφορνέζικης εταιρίας υποχώρησε πάνω από 100 δισεκ. δολάρια μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση.

Οι φόβοι για την εθνική ασφάλεια που σχετίζονται με τη συλλογή δεδομένων από ξένους ομίλους έχουν ενταθεί εν μέσω αντιπαλότητας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Από το 2019, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον έχουν αποκόψει τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για αμερικανικά εξαρτήματα και τεχνολογίες. Οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου, κάτι που η εταιρία αρνείται.

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, η Apple και τα προϊόντα της συνεχίζουν αναμφισβήτητα να είναι δημοφιλή στην Κίνα. Η Apple εγκαταστάθηκε στη χώρα το 1993 και ο ασιατικός γίγαντας είναι για τη μάρκα αυτή το βασικό κέντρο παραγωγής για έξυπνα τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τάμπλετ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ