Πέθανε ο «αποστάτης» των Rothschild

Newsroom
Newsroom

Πώς έκανε τη δική του αυτοκρατορία

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο λόρδος Jacob Rothschild, ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπος που απαρνήθηκε την οικογενειακή τράπεζα για να χτίσει τη δική του οικονομική αυτοκρατορία στο City του Λονδίνου.

«Ο πατέρας μας Jacob ήταν μια υψίστης σημασίας παρουσία στη ζωή πολλών ανθρώπων – ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οικονομικός σύμβουλος, υπέρμαχος των τεχνών και του πολιτισμού, αφοσιωμένος στο δημόσιο συμφέρον, παθιασμένος υποστηρικτής φιλανθρωπικών σκοπών στο Ισραήλ και του εβραϊκού πολιτισμού, ένθερμος οικολόγος και πολυαγαπημένος φίλος, πατέρας και παππούς», ανέφερε η οικογένεια Rothchild σε ανακοίνωση.

Ο Rothschild παραιτήθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση N.M. Rothschild & Sons Ltd. το 1980, λόγω διαφωνίας σχετικά με την κατεύθυνσή της, για να επικεντρωθεί στην Rothschild Investment Trust. Το παρακλάδι της επιχείρησης – τώρα γνωστό ως RIT Capital Partners Plc – είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τραστ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έγινε πρόεδρος της RIT Capital Partners το 1988 και παραιτήθηκε το 2019.

Ο Nathaniel Charles Jacob Rothschild γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1936. Σπούδασε στο Κολέγιο Ίτον και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έγινε συνέταιρος της N.M. Rothschild & Sons τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή του στην οικογενειακή τράπεζα, διευθύνοντας το τμήμα εταιρικής χρηματοδότησης. 

Η τραπεζική δυναστεία των Rothschild ξεκίνησε από τον Mayer Amschel Rothschild, έναν έμπορο σπάνιων νομισμάτων που γεννήθηκε το 1744 και συμβούλευε Γερμανούς αριστοκράτες στα οικονομικά τους. Έστελνε τους πέντε γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις για να κάνουν δουλειές με τις κυβερνήσεις που είχαν προβλήματα ρευστότητας και ο Nathan Mayer Rothschild ίδρυσε την ομώνυμη τράπεζα το 1810, κερδίζοντας κύρος με τη χρηματοδότηση του βρετανικού στρατού στις επιχειρήσεις κατά τους Ναπολεόντιους πολέμους.

Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Jacob αντιμετώπισε αντιδράσεις στις προσπάθειές του να επεκτείνει τις υπηρεσίες της τράπεζας από τον πατέρα του Victor και τον εξάδελφό του Evelyn, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons Ltd. το 1976. Από το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1988, η RIT έχει διογκωθεί περισσότερο από 1.300%.

Ο εκλιπών ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους φιλάνθρωπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προστάτης των τεχνών, καθώς διετέλεσε πρόεδρος των διαχειριστών της Εθνικής Πινακοθήκης μεταξύ 1985 και 1991 και πρόεδρος του Heritage Lottery Fund από το 1994 έως το 1998.

Μεταξύ των ετών 2003 και 2008, ο Jacob Rothschild ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της BSkyB Television. Σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης, αναπαλαίωσε το Spencer House στο Λονδίνο και διεύθυνε την πενταετή αποκατάσταση του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ