Πέθανε ο δημιουργός του GIF, Stephen Wilhite, από επιπλοκές της Covid-19

Πέθανε ο δημιουργός του GIF, Stephen Wilhite, από επιπλοκές της Covid-19

Κάποτε είχε αποκαλύψει ποιο είναι το αγαπημένο του GIF και πώς τελικά προφέρεται

Πέθανε ο Stephen Wilhite, που δημιούργησε το GIF (συντομογραφία για Graphics Interchange Format), σε ηλικία 74 ετών από επιπλοκές της Covid-19, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Στη δεκαετία του 1980 εργαζόταν σε μια εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών, την CompuServe, οπότε δημιούργησε και το GIF, το οποίο χρησιμοποιείται έκτοτε ευρέως, ως μορφή επικοινωνίας για διάφορα αστεία, μηνύματα ή απαντήσεις της στιγμής. 

H CompuServe είχε παρουσιάσει το GIF, ως ένα format που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για να αποδώσει υψηλής ποιότητας και υψηλής ανάλυσης έγχρωμα γραφικά, για τα δεδομένα της εποχής.

Το «Bored Stanley» από την σειρά «The Office» ήταν το δημοφιλέστερο GIF

Μιλώντας στο The Verge, η σύζυγος του, Kathaleen είπε πως ο Wilhite είχε ανακαλύψει το GIF «ολομόναχος». «Βασικά, το έκανε στο σπίτι και το πήγε στη δουλειά, αφού το τελειοποίησε», εξήγησε. «Έβρισκε άκρη για τα πάντα μόνος του, μες στο κεφάλι του, και μετά τα προγραμμάτιζε στον υπολογιστή».

Εκτός από το πάθος του για την τεχνολογία, αγαπούσε επίσης πολύ τα ταξίδια. Μετά από εγκεφαλικό που υπέστη, αποσύρθηκε από τη δουλειά του στην America Online στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τους New York Times.

Το 2013, είχε πει στους ΝΥΤ πως η πρώτη εικόνα που δημιούργησε ήταν εκείνη ενός αεροπλάνου, αλλά το κλασικό «μωρό που χορεύει» από το 1996, ήταν το αγαπημένο του.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ξεκαθάρισε επίσης την σύγχυση, γύρω από την προφορά του GIF, λέγοντας πως στην πραγματικότητα είναι «τζιφ» και όχι «γκιφ».

«Το Oxford English Dictionary αποδέχεται και τις δυο προφορές», είπε τότε. «Είναι λάθος. Είναι απαλό "G", προφέρεται "jif". Τελεία».

 

Πηγή: lifo.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ