Πιέσεις σε Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση δημοσιοποίησης φωτογραφιών αστυνομικών

Πιέσεις σε Μακρόν να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση δημοσιοποίησης φωτογραφιών αστυνομικών

Δικαστήριο διέταξε επίσης την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε χθες το βράδυ το Παρίσι καθώς συγκρούονταν επί ώρες αστυνομία και διαδηλωτές που κατήγγειλαν την αστυνομική βία και απόπειρα φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση Μακρόν.

Αιτία ο νόμος για την απαγόρευση της δημοσιοποίησης φωτογραφιών αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις η γαλλική κυβέρνηση επανεξετάζει το επίμαχο άρθρο.
Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το διάταγμα που περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών στις λειτουργίες
 

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει, μέσα σε τρεις ημέρες, το διάταγμα με το οποίο περιορίζει σε 30 τον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να παρίστανται σε θρησκευτικές τελετές.

«Επιβάλλεται στον πρωθυπουργό να τροποποιήσει, μέσα σε διάστημα τριών ημερών (…) τους όρους (σ.σ. του διατάγματος) λαμβάνοντας αναλογικά μέτρα για την εποπτεία των συγκεντρώσεων σε χώρους λατρείας» ανέφερε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφασή του.

Καθολικές οργανώσεις είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας το διάταγμα της κυβέρνησης το οποίο θεωρούσαν «περιττό, δυσανάλογο και μεροληπτικό». Οι δικαστές έκριναν ότι λόγω του ορίου των 30 ατόμων σε πολλές περιπτώσεις οι πιστοί κάποιες μέρες δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις λειτουργίες, ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός τους. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Επισκοπή του Παρισιού, ο Αντουάν Ντελβολβέ, σημείωσε εξάλλου ότι στο διάταγμα δεν λαμβανόταν υπόψη των μέγεθος των χώρων λατρείας.

Εκπρόσωποι της Συνόδου των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ για να συζητήσουν το θέμα.

Από χθες στη Γαλλία χαλάρωσαν ορισμένοι περιορισμοί, με το άνοιγμα κυρίως των καταστημάτων. Ωστόσο μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και νάιτκλαμπ παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ