Πιθανή πενταμερής για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Πιθανή πενταμερής για την Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προτείνει συνάντηση με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν, του ιδίου και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Παρά το γεγονός ότι κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Παρασκευή στις Βρυξέλλες είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία, στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο για το Ταμείο, ένα θέμα ιδιαίτερα ακανθώδες. 

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Τόνισε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων. 

«Η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο» ήταν το μήνυμα του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στην Άγκυρα.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ