Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα αλλάξει μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της

Newsroom
Newsroom

Η μεγαλύτερη προσάρτηση από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο - Γιατί ο Πούτιν επέλεξε τώρα να κάνει την κίνηση - Καταδικάζει η Δύση

Μνήμες από τις πιο μελανές στιγμές της ιστορίας ανέσυρε η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με την οποία επισφραγίστηκε μια νέα συνθήκη, μακριά από τις δημοκρατικές αξίες. Με την προσάρτηση του 15% της Ουκρανίας, των τεσσάρων - συγκεκριμένα - επαρχιών, επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2014 οπότε και τελέστηκε η προσάρτηση της Κριμαίας.

Αναλύοντας τις εξελίξεις, οι ειδικοί - σε θέμα άμυνας - κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ερωτήματα που εγείρονται σε αυτό το διπλωματικό θρίλερ είναι γιατί ο Πούτιν επέλεξε τώρα να προχωρήσει στις κινήσεις προσάρτησης και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ουκρανία.

russia


Όπως γράφει το BBC, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τώρα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της προσάρτησης γιατί έχει χάσει το πάνω χέρι. Επτά μήνες μετά την εισβολή έχει χάσει τον βηματισμό του με την Ουκρανία, την ίδιια στιγμή να αντιστέκεται σθεναρά στα ανατολικά.

Με την προσάρτηση των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ όπως και των Ζαπορίζια και Χερσώνα, θα μπορεί  ο Ρώσος πρόεδρος να στείλει στρατεύματα και να απειλήσει ανοιχτά τη Δύση σε περίπτωση αποστολής όπλων.

Τι θα αλλάξει

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο. Ακόμη δεν είναι σαφές από πού θα ξεκινούν τα ρωσικά σύνορα στα νότια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πολ Στρόνσκι από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, λίγα θα αλλάξουν στην πράξη.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία χαρακτήριζε ανεξάρτητες (όχι ουκρανικές δηλαδή) δύο περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας και τώρα θα τις ονομάσει και επίσημα ρωσικές.

Πλέον ο Πούτιν έχει επεκτείνει τα σύνορά του και στα νότια της Ουκρανίας, χωρίς καμία νόμιμη ενέργεια, αφού υπό αμφιβολία τίθεται η εγκυρότητα των δημοψηφισμάτων.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου στην κίνηση του Πούτιν, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι δεν αποδέχεται την προσάρτηση και να τονίζει ότι θα πάρει πίσω τα εδάφη.

Από την πλευρά της η Δύση καταδικάζει τις εμπρηστικές ενέργειες της Μόσχας, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε ενεργοποίηση νέου πακέτου οικονομικών κυρώσεων και τη «μαύρη λίστα» να διανθίζεται από ονομάτα γνωστών Ρώσων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ