Politicο: Ο προστατευόμενος του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή του

Newsroom
Newsroom

Ο Μακρόν είχε εμπιστευτεί τον Ατάλ, καθιστώντας τον τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας

Aπό προστατευόμενος του Εμανουέλ Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ μετατρέπεται στη μεγαλύτερη απειλή για τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Μακρόν είχε εμπιστευτεί τον Ατάλ, καθιστώντας τον τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Γαλλίας. Αλλά η απότομη απόφαση του προέδρου, που ελήφθη μετά τη συντριπτική νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης σήμαινε ότι οι μέρες του 35χρονου πρωθυπουργού στο Ματινιόν θα ήταν πιθανότατα σύντομος, καθώς ο κεντρώος συνασπισμός της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες νίκης. Τότε ήταν που ο Aτάλ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γράφει το Politico, παρακολουθώντας την ταραγμένη πολιτική σκηνή στη Γαλλία.

«Δεν επέλεξα να διαλύσω το κοινοβούλιο - αλλά αρνήθηκα να παραμείνω παθητικός», δήλωνε ο Aτάλ μετά τις πρόωρες εκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάλυψε με επιτυχία ένα κενό εξουσίας. Απογοητευμένοι από τη φαινομενικά αλλοπρόσαλλη απόφαση του προέδρου να προκηρύξει νέες εκλογές και φοβούμενοι ότι τα χαμηλά ποσοστά εύνοιάς του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις υποψηφιότητές τους για επανεκλογή, οι βουλευτές επέλεξαν να συσπειρωθούν πίσω από τον νεαρό και μαχητικό Αττάλ αντί για τον τοξικό Μακρόν. Με το προεδρικό στρατόπεδο να επιτυγχάνει ένα καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα στις πρόωρες εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί τώρα να τοποθετηθεί για το μέλλον - απαλλαγμένος από την εξουσία του Μακρόν, επισημαίνεται.

Παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του στην Εθνοσυνέλευση, ο κεντρώος συνασπισμός κατάφερε να καταλάβει τη δεύτερη θέση πίσω από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), αλλά μπροστά από την ακροδεξιά της Λεπέ. Με ένα κατακερματισμένο νομοθετικό σώμα, οι κεντρώες δυνάμεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο παρά την εκλογική τους ήττα.

Στον απόηχο αυτής της μερικής επιτυχίας, ο Ατάλ άδραξε τη στιγμή και ανέλαβε τον έλεγχο της κύριας κεντρώας ομάδας στο κοινοβούλιο, της Αναγέννησης, παρά την επιθυμία του προέδρου. Τώρα, ο 35χρονος έχει βάλει στόχο να αναλάβει και το κόμμα, θέτοντάς τον για άλλη μια φορά σε πορεία σύγκρουσης με τον Γάλλο πρόεδρο - έναν άνθρωπο που κάποτε τον περιέγραψε ως «λίγο σαν τον μικρό μου αδελφό».

Ένας προικισμένος επικοινωνιολόγος χωρίς κυρίαρχη ιδεολογική γραμμή, ο Ατάλ υπήρξε πολύτιμο πλεονέκτημα για τον Μακρόν από την εκλογή του το 2017. Μετά την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ο Aτάλ, προϊόν των ελίτ ιδρυμάτων του Παρισιού, υπηρέτησε ως υπουργός νεολαίας, προϋπολογισμού και παιδείας και είχε ένα σύντομο πέρασμα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας πριν γίνει πρωθυπουργός. Αν και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Aτάλ υιοθέτησε δεξιόστροφες πολιτικές, τοποθετώντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του νόμου και της τάξης, στάση που ενίσχυσε τη δημοτικότητά του. Κατά τη στιγμή του διορισμού του, ο Ατάλ θεωρήθηκε ως το τελευταίο χαρτί του Μακρόν απέναντι στην αλματώδη άνοδο του ανερχόμενου αστέρα της ίδιας της ακροδεξιάς, του Τζορντάν Μπαρντελά, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Ατάλ συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για την ΕΕ, ακόμη και με τον κίνδυνο να επισκιάσει την επικεφαλής υποψήφια της Αναγέννησης, Βαλερί Χαγιέρ, αλλά τελικά απέτυχε, καθώς το ψηφοδέλτιο του Μπαρντελά κατέληξε με διψήφιο προβάδισμα έναντι των κεντρώων.

Παρόλα αυτά, ο Aτάλ φαίνεται να έχει βγει αλώβητος από τα εκλογικά προβλήματα του στρατοπέδου του. «Είναι δημοφιλής όσο ποτέ άλλοτε στους Γάλλους, παρά την ήττα του στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν είχαν καμία επίπτωση στη δημοτικότητά του», δήλωσε ο Baptiste Dupont, ερευνητής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IFOP.

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ήταν μια δημοφιλής απόφαση, γι' αυτό και ο Γκαμπριέλ Ατάλ δεν έχασε τη δημοτικότητά του, πήρε θέση κατά του προέδρου, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν είχε επιλέξει τη διάλυση».

Ο Μακρόν έκανε επίσημα δεκτή την παραίτηση του Ατάλ στις 16 Ιουλίου και ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεργεί έκτοτε ως επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος δεν βιάζεται να διορίσει ένα νέο εκτελεστικό όργανο. Εν τω μεταξύ, ο Ατάλ συνέχισε να χτίζει την πολιτική του ταυτότητα, διαχειριζόμενος κρίσεις και πανηγυρίζοντας με τους αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ αγκάλιασε τον νέο του ρόλο ως κοινοβουλευτικός ηγέτης. Παρά την καθυστέρηση του Μακρόν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ο Ατάλ προσέγγισε άλλους ηγέτες κοινοβουλευτικών ομάδων, ανοίγοντας διάλογο στο κατακερματισμένο νομοθετικό σώμα, όπου καμία ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία. Οι φιλοδοξίες του αναστατώνουν όλο και περισσότερο τους συμμάχους του προέδρου.

«Αν ξεκινήσετε τώρα την προεκλογική εκστρατεία του 2027 [για τις προεδρικές εκλογές], θα παρασυρθείτε», είπε ο Μακρόν, ο οποίος δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή σε τρία χρόνια, στους ηγέτες του συνασπισμού του, συμπεριλαμβανομένου του Ατάλ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ελιζέ, ανέφερε η Le Parisien. Ο Μακρόν ζήτησε από τους συμμάχους του να βάλουν το «έθνος» πάνω από τις «φιλοδοξίες» τους. Το σχέδιο του Ατάλ να ηγηθεί τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αναγέννησης όσο και του κόμματος, το οποίο θα του έδινε τον έλεγχο των στρατηγικών και των κονδυλίων της εκστρατείας, έχει προκαλέσει επικρίσεις. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καείς από το να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα ταυτόχρονα», δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αναγέννησης και σύμμαχος του Μακρόν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρά τη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Aτάλ κερδίζει υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών. «Είναι ένα πολιτικό φρούτο που ωριμάζει. Δεν είναι ακόμη ώριμος, αλλά διανύει τα στάδια με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε η βουλευτής της Αναγέννησης Anne Genetet.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ