Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στους Ταλιμπάν για τις βίαιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στους Ταλιμπάν για τις βίαιες επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο προειδοποιεί τους Ταλιμπάν για την αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων τους για την τρομοκρατία και τις βίαιες επιθέσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι δύσκολο να διακρίνει  προοπτική σε μια διευθέτηση που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν χωρίς η μαχητική οργάνωση να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την τρομοκρατία και τις βίαιες επιθέσεις, βάσει της συμφωνίας που συνήφθη πέρσι. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε αυτήν την προσπάθεια, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Η προκάτοχη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πέρυσι τον Φεβρουάριο μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν έπειτα από 19 χρόνια πολέμου, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του έτους με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν από τις περιοχές που ελέγχουν.

«Χωρίς εκείνοι να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους να αποκηρύξουν την τρομοκρατία και να σταματήσουν τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν... είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε μια συγκεκριμένη προοπτική στην συμφωνημένη διευθέτηση, αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι σε αυτή», τόνισε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα σταθμεύουν στο μέλλον στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου προέβλεπε επίσης και την έναρξη των πρώτων άμεσων διαπραγματεύσεων ειρήνευσης μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση της βίας.

Φωτογραφία αρχείου: pixabay

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ