Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Το TIME τιμά τη μνήμη της

Το περιοδικό TIME θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφιερώνει το επόμενο τεύχος του στο πρόσωπό της

 O θάνατος της εμβληματικής δικαστού των ΗΠΑ Ρουθ Μπείντερ Γκίνσμπεργκ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και αυτό διότι η 87χρονη Γκίνσμπεργκ μέχρι το τέλος της ζωής της, αν και καταβεβλημένη από τις μεταστάσεις του καρκίνου, ήταν στην πρώτη γραμμή δίνοντας μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών. 

Το περιοδικό TIME θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφιερώνει το επόμενο τεύχος του στο πρόσωπό της. Συγκεκριμένα, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου, το πορτραίτο της κοσμεί το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού ενώ το αφιέρωμα συνοδεύεται από την προσωπογραφία της 87χρονης ζωής της.

Ποια ήταν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ γνωστή και ως RBG γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1933 σε μία φτωχή γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς της είχαν εβραϊκή καταγωγή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όπου εκεί γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της, τον Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Ένα μήνα μετά την αποφοίτησή της παντρεύτηκαν και το 1955 γέννησε την πρώτη κόρη τους. Ένα χρόνο αργότερα πέρασε το κατώφλι της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ήταν μόλις η ένατη γυναίκα ανάμεσα σε 500 άνδρες.

Αντιμέτωπη με τις φυλετικές διακρίσεις

Όταν αποφοίτησε από το Χάρβαρντ ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Και αυτό διότι το 1960 ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Φέλιξ Φράνκφερτερ, τής αρνήθηκε μία διοικητική θέση εξαιτίας του φύλου της. Στη συνέχεια όταν εργάστηκε ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, την ενημέρωσαν ότι θα παίρνει λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους της επειδή ο σύζυγός της είχε μία καλά αμειβόμενη θέση εργασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ