Σαν «ανεμοστρόβιλος» ο κορωνοϊός πλήττει νοσοκομεία στην Παπούα Νέα Γουινέα

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 8.000 παρτίδες εμβολίων στον βόρειο γείτονά της, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ανταποκρινόμενη έτσι στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας προς το ολιγάριθμο υγειονομικό προσωπικό της.

Τα ραγδαία αυξανόμενα κρούσματα της covid-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της μικρής νησιωτικής χώρας στον Ειρηνικό, της Παπούα Νέα Γουινέα, πλήττουν το εύθραυστο σύστημα υγείας «σαν ανεμοστρόβιλος» με τις υπηρεσίες τους να σταματούν να λειτουργούν καθώς το υγειονομικό προσωπικό μολύνεται με τον ιό, ανακοίνωσαν σήμερα εργαζόμενοι στον τομέα υγείας.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 8.000 παρτίδες εμβολίων στον βόρειο γείτονά της, ανταποκρινόμενη έτσι στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας προς το ολιγάριθμο υγειονομικό προσωπικό της χώρας που αριθμεί μόλις 5.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο Ντέιβιντ Έιρς, ο διευθυντής του δικτύου «Marie Stopes» στη χώρα, το οποίο διαθέτει νοσηλεύτριες σε 13 νοσοκομεία, είπε στο Reuters ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας νοσούν.

Σήμερα δέχτηκε πολλές πληροφορίες από νοσοκομεία για περίπου 10 με 25 εργαζόμενους σε αυτά που ασθένησαν και δεν πήγαν στη δουλειά τους.

Τμήματα των μεγάλων νοσοκομείων κλείνουν και περιορίζουν τις υπηρεσίες τους, όπως λέει ο ίδιος.
«Καταρχάς, το υγειονομικό σύστημα εδώ είναι τόσο εύθραυστο. Οι υπηρεσίες υγείας πρώτης γραμμής συχνά παρέχονται με καθυστέρηση, άλλες φορές δεν είναι δυνατό να προσφερθούν καθόλου εξαιτίας υλικοτεχνικών περιορισμών ή περιορισμών στη χρηματοδότηση», είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Έιρς μιλώντας από την πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, το Πορτ Μόρεσμπι.

«Όταν αντιμετωπίζεις έναν τέτοιο ανεμοστρόβιλο που πλήττει την καρδιά του συστήματος υγείας, η πιθανότητα για μια πανωλεθρία είναι τεράστια. Αυτό είναι που μας τρομάζει όλους αυτή τη στιγμή», εξηγεί.

Στη νησιωτική αυτή χώρα υπάρχουν υψηλά ποσοστά φυματίωσης, ελονοσίας και HIV στην κοινότητα και οι υγειονομικοί φοβούνται ότι σε περίπτωση που κατακλυστούν από ασθενείς με covid θα υπονομευθεί η θεραπεία των άλλων ασθενειών.

Μόλις 55.000 τεστ για covid-19 έχουν διενεργηθεί σε έναν πληθυσμό 8,78 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 87% των πολιτών ζει σε αγροτικές περιοχές, πολλοί μάλιστα σε απομονωμένα ορεινά χωριά.

Μέχρι χθες η Παπούα Νέα Γουινέα είχε αναφέρει 2.351 κρούσματα κορωνοϊού και 26 θανάτους από την αρχή της πανδημίας με τα μισά από τα κρούσματα να έχουν καταγραφεί αυτό τον μήνα και 600 την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 1.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια του Πορτ Μόρεσμπι, όπου τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν κυβερνητικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια καθώς βουλευτές και δικαστές μολύνθηκαν με τον ιό.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πορτ Μόρεσμπι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται σε απομόνωση, έγραφε η εφημερίδα The National.

«Είμαστε υπερβολικά καταπονημένοι. Αυτό είναι πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου δόκτωρ Πάκι Μολούμι.

Η Πάμελα Τόλιμαν, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Παπούα Νέα Γουινέα, το οποίο πραγματοποιεί τεστ, έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει "μια τεράστια υστέρηση στην επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων" και "ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος" από τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες.

O διευθυντής προγραμμάτων της μκο WaterAid Papua New Guinea, ο Ναβάρα Κιουλιένε, λέει ότι το πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά μόλις το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές έχουν εγκατάσταση για το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Η διευθύντρια του παραρτήματος στη χώρα της μκο ChildFund Μπρίτζετ Θόρολντ εξηγεί ότι το προσωπικό της οργάνωσης μεταφέρει αντισηπτικά και προστατευτικό εξοπλισμό στα χωριά και προσπαθεί να διαλύσει τον «φόβο, το στίγμα και τις παρανοήσεις σχετικά με την covid».

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε υπερπληθή νοικοκυριά και είναι υποχρεωμένοι να περπατάνε μεγάλες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την φυματίωση, προσθέτει.

«Η covid δεν φάνταζε αρχικά τόσο ακραία σε σχέση με τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής και με την διαχείριση των συνηθισμένων νόσων. Όλο τον περασμένο χρόνο υπήρχαν λιγότερο από χίλια κρούσματα και επομένως υπήρχε επιφυλακτικότητα. Αλλά σήμερα έχουμε υγειονομικό προσωπικό με COVID», είπε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Θόρολντ.

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Τζέιμς Μαράπι αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου εθνικής καραντίνας αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με την Θόρολντ όμως, πολλοί άνθρωποι κερδίζουν καθημερινά χρήματα πουλώντας λαχανικά στις αγορές και έτσι ένα λόκνταουν θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ