Σαν σήμερα διεξάγεται η πρώτη μεγάλη μάχη στην Ιστορία του σκακιού

Σαν σήμερα διεξάγεται η πρώτη μεγάλη μάχη στην Ιστορία του σκακιού

19 Αυγούστου 1575 και η πρώτη σημαντική μάχη στην Ιστορία του σκακιού λαμβάνει χώρα στα παλάτια της Ισπανίας. Μετά τέσσερις αιώνες η «μητέρα όλων των μαχών» θα γινόταν στην Ισλανδία.

Ήταν 19 Αυγούστου 1575, μόλις έχει τελειώσει η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη μονομαχία σκακιστών σε επίπεδο «παγκόσμιου πρωταθλητή». Ο νικητής Λεονάρντο ντα Κούτρι έλαβε ως έπαθλο χίλια δουκάτα μία κάπα από ερμίνα και ένα συγχαρητήριο γράμμα του ισπανού βασιλιά Φιλίππου Β'.
Ο ηττημένος, ο παίκτης - θρύλος Ρούι Λόπεθ ντε Σεγούρα, είχε γράψει το βιβλίο που θα καθιέρωνε την πολεμική τέχνη ανάμεσα στα μαύρα και τα λευκά στο τετραγωνισμένο πεδίο μάχης.

Σε εκείνο το βιβλίο, ο συγγραφέας που ήταν και παπάς, συμβούλευε καλοκάγαθα: «Όταν αρχίζει το παιχνίδι αν η μέρα είναι ξάστερη και ηλιόλουστη Προσπαθήστε να έχει ο εχθρός τον ήλιο κατάματα ώστε να των τυφλών Εάν είναι σκοτεινά και παίζετε με φως να έχετε το φως στα δεξιά σας ώστε να τον ενοχλεί στα μάτια και το δεξί χέρι με το οποίο παίζετε να κάνει σκιά ώστε να με βλέπει καλά που τοποθετεί τα πιόνια». Το βιβλίο που ονομαζόταν «Libro de la invencion liberal y arte del juego del Axedrez» ήταν επικριτικό για το αντίστοιχο βιβλίο του Pedro Damiano (το πρώτο στην Ιστορία του σκακιού) που προηγήθηκε του Ρούι Λόπεθ περίπου μισό αιώνα.
Από τότε σχεδόν κάθε σκακιστής γνωρίζει τον Ρούι Λόπεθ ντε Σεγούρα χάρη στο άνοιγμα, γνωστό και ως ισπανικό παιχνίδι, που φέρει το όνομά του. Ως παίκτης, ο Λόπεζ ήταν ένας από τους καλύτερους της Ισπανίας, αλλά πολύ λίγα από τα παιχνίδια του επιβίωσαν.  
Ο Ρούι Λόπεθ ήταν ο πιο δυνατός σκακιστής στον κόσμο το 1559, και έχει καταλάβει μια θέση ανάμεσα στους - ανεπίσημους - παγκόσμιους πρωταθλητές σκακιού, μιας και δεν υπήρχε επίσημος τίτλος την εποχή εκείνη. Διατήρησε την φήμη του μέχρι το 1575, όταν στο πρώτο γνωστό Διεθνές Τουρνουά Σκακιού, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας, στη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας στο Ελ Εσκοριάλ, κοντά στη Μαδρίτη, έχασε από τον Λεονάρντο ντα Κούτρι, έναν δικηγόρο από την Καλαβρία.

Η μητέρα όλων των μαχών 

Σκάκι

Ο Μπορίς Σπάσκι παραδέχεται την ήττα του από τον Μπόμπι Φίσερ/ copyright: AP PHOTOS

Ακριβώς τέσσερις αιώνες μετά, στις ίδιες ημερομηνίες, στο υπερβόρειο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ο Μπόμπι Φίσερ έπαιρνε για τελευταία φορά (μέχρι σήμερα για τις ΗΠΑ) τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο σκάκι από τον Σοβιετικό Μπορίς Σπάσκι. 
«Τα ιδανικά μου είναι το σκάκι και το χρήμα. Θέλω να γίνω πάμπλουτος. Είναι αμαρτία;» είχε δηλώσει κάποτε ο Φίσερ και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Το 1972, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου ο Φίσερ ζήτησε πολλά εκατομμύρια για να παίξει με τον κορυφαίο της ΕΣΣΔ Μπορίς Σπάσκι, σε έναν αγώνα που προσέλκυσε περισσότερο παγκόσμιο ενδιαφέρον από οποιοδήποτε πρωτάθλημα σκάκι πριν ή μετά. Ο Φίσερ αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, στην πιο διάσημη μονομαχία στην ιστορία του σκακιού: Νίκησε τον Σπάσκι με 12.5 - 8.5 σε μια συνάντηση 21 παρτίδων και πήρε για έπαθλο 156.000 δολάρια. Και οι Αμερικανοί τον έκαναν – ή καλύτερα προσπάθησαν να τον κάνουν – σύμβολο! 
Ποιος είπε ότι και το σκάκι δεν είναι «πολιτική»; Ο Ρούι Λόπεθ ντε Σεγούρα; Σίγουρα όχι!                                                   

 

Πηγή: Έθνος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ