Σε φυλακή του Τέξας η Ελίζαμπεθ Χολμς για την εξαπάτηση των επενδυτών της Theranos

Newsroom
Newsroom

Προσπάθησε να αναβάλει όσο μπορεί να την φυλάκιση - Ισχυρίζεται ότι ενήργησε καλόπιστα και δεν σκόπευε να εξαπατήσει κανένα

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, η πρώην «σταρ» της Σίλικον Βάλεϊ, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 11 ετών για απάτη, ξεκίνησε από σήμερα να εκτίει την ποινή της σε φυλακή του Τέξας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών επιβεβαίωσε ότι η πρώην επιχειρηματίας έφτασε στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μπράιαν.

Τον Ιανουάριο του 2022, έπειτα από τετράμηνη δίκη, η Χολμς καταδικάστηκε για εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας Theranos, η οποία υποστήριζε ότι θα έφερνε «επανάσταση» στις ιατρικές διαγνώσεις. Προσέφυγε πολλές φορές στη Δικαιοσύνη ζητώντας να μη φυλακιστεί ενόψει της εκδίκασης της έφεσής της –με την ελπίδα ότι θα ακυρωνόταν η καταδίκη της– όμως όλα τα αιτήματά της απορρίφθηκαν.

Στα 39 της και 20 χρόνια μετά την ίδρυση της startup της, η Χολμς βρίσκεται πλέον σε μια γυναικεία φυλακή «ελάχιστης ασφαλείας». Σύμφωνα με τον ιστότοπο της BOP, αυτές οι φυλακές διαθέτουν κοιτώνες, λίγους φύλακες και προγράμματα επανένταξης.


Η Theranos υποσχόταν ότι μέσω μιας επαναστατικής, νέας τεχνολογίας, θα μπορούσαν να γίνουν ιατρικές διαγνώσεις γρηγορότερα και φθηνότερα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εργαστήρια, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα αίματος για πολλαπλές εξετάσεις. Όμως η τεχνολογία αυτή δεν λειτούργησε ποτέ και η εταιρεία έκλεισε το 2018, αφήνοντας έκθετους τους επενδυτές που είχαν ενισχύσει με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το κεφάλαιό της.

Η Χολμς ισχυριζόταν ανέκαθεν ότι ενήργησε καλόπιστα και δεν σκόπευε να εξαπατήσει τους επενδυτές.

Στα μέσα Μαΐου ο δικαστής Έντουαρντ Νταβίλα έκρινε ότι η Χολμς και ο πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της Theranos ο Ραμές «Σάνι» Μπαλγουάνι, θα πρέπει να επιστρέψουν από κοινού στους επενδυτές το ποσό των 452 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των επενδυτών ήταν και ο Ρούπερτ Μέρντοχ, στον οποίο οι δύο πρώην συνεταίροι οφείλουν 125 εκατομμύρια δολάρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Χολμς ισχυριζόταν ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τους δικηγόρος της, η αμοιβή των οποίων υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια. «Θα πρέπει να δουλεύω για όλη μου τη ζωή για να τους αποπληρώσω», είπε.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το 2019 παντρεύτηκε τον Μπίλι Έβανς, η οικογένεια του οποίου έχει μια αλυσίδα ξενοδοχείων. Έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Το 2014 το περιοδικό Forbes υπολόγιζε ότι η περιουσία της Χολμς ανερχόταν στα 4,5 δισ. δολάρια και την περιέγραφε ως τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ