Σενεγάλη: 23 νεκροί στις ταραχές - Έρευνα ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Newsroom
Newsroom

Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών ξέσπασαν μετά την καταδίκη του αντιπολιτευόμενου Ουσμάν Σονκό σε δυο χρόνια φυλάκιση για υπόθεση ηθών

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε χθες Πέμπτη πως καταμέτρησε 23 νεκρούς στις ταραχές που συγκλόνισαν τη Σενεγάλη την περασμένη εβδομάδα, αριθμό ψηλότερο από τον απολογισμό των θυμάτων που έδωσαν οι αρχές, αξιώνοντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Στη Σενεγάλη ξέσπασαν από την 1η ως την 3η Ιουνίου τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών, μετά την καταδίκη του αντιπολιτευόμενου Ουσμάν Σονκό σε δυο χρόνια φυλάκιση για υπόθεση ηθών. Η απαγγελία της ετυμηγορίας πυροδότησε βίαιες ταραχές με 16 νεκρούς, κατά τις αρχές.

Η απόφαση της δικαιοσύνης σημαίνει πως τίθεται εκτός κούρσας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2024 ο πολιτικός αυτός, δημοφιλής στη νεολαία και στους μη έχοντες.

Αφού πήρε 18 συνεντεύξεις, επαλήθευσε βίντεο, πιστοποιητικά θανάτου και ιατροδικαστικές εκθέσεις που διαπίστωσαν πως θύματα είχαν τραυματιστεί από σφαίρες, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε πιο βαρύ απολογισμό, καταγγέλλοντας δυσανάλογη χρήση βίας και παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και της ενημέρωσης.

«Είκοσι τρεις νεκροί, με βάση τους δικούς μας αριθμούς, ανάμεσά τους κάποιοι από σφαίρες, καταγράφτηκαν στη Ντακάρ και στη Ζιγκενσόρ» (νότια), ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Οι τρεις ήταν ανήλικοι, υπογράμμισε.

Ο Μπασιρού Σαρ, 31 ετών, ο Φαλού Σαλ, 25 ετών, όπως και ο Ουσμάν Μπαντιό, 17 ετών, υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από σφαίρες, σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών τους που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από την πλευρά του το κόμμα του κ. Σονκό, το PASTEF, έκανε λόγο χθες Πέμπτη για 26 νεκρούς, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dakaractu, που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπό του Ελ Μαλίκ Ντιαγέ.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως διαπίστωσε, αναλύοντας βίντεο, την παρουσία στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής της τάξης ενόπλων με πολιτικά που εξαπέλυαν βίαιες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών.

«Το κράτος δεν θα έπρεπε να επιτρέπει πρόσωπα που δεν φέρουν διακριτικά που να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, ούτε να χρησιμοποιούν βία», ενώ διαπράχθηκαν «προφανείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Σεντί Γκασαμά, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σενεγάλη.

Ακόμη, η οργάνωση κατήγγειλε παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης. Οι αρχές έκοψαν για ημέρες την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες δικαιολόγησε τη χρήση βίας επικαλούμενη την ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη μπροστά σε αυτή που χαρακτήρισε απόπειρα αποσταθεροποίησης του κράτους, στην οποία κατ’ αυτή συμμετείχαν και ένοπλοι.

Πριν από την Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επέκρινε επίσης τον τρόπο που αντέδρασαν οι αρχές και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.

Οι αρχές απαγόρευσαν δυο κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που προβλεπόταν να γίνουν σήμερα και αύριο Σάββατο εναντίον του προέδρου Μακί Σαλ, η πρώτη επειδή δεν ζητήθηκε έγκαιρα η άδεια των αρχών, τη δεύτερη λόγω του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης, ανέφεραν οι αρχές.

Η ανησυχία πως θα υπάρξει νέα ανάφλεξη εντείνεται. Την τροφοδοτούν οι αβεβαιότητες για την τύχη του κ. Σονκό, που ενδέχεται να συλληφθεί μετά την καταδίκη του, και την υποβολή ή μη υποψηφιότητας του προέδρου Σαλ για τρίτη θητεία.

Ο κ. Σονκό φέρεται να μην μπορεί να ασκήσει έφεση στην καταδίκη. Η νεαρή που του έκανε μήνυση για βιασμούς, κατηγορία που μετατράπηκε σε «διαφθορά» προσώπου κάτω των 23 ετών, άσκησε έφεση στην ετυμηγορία, κατά τον δικηγόρο Ελ Χατζί Ντιούφ.

Οι νομικοί διαφωνούν για τις συνέπειες της έφεσης αυτής και το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέα δίκη.

Ο κ. Σονκό χαρακτηρίζει την υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ