Σιέρα Λεόνε: Καταιγίδα κατέστρεψε το δέντρο – ορόσημο της ελευθερίας

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για «μια μεγάλη απώλεια για το έθνος» δήλωσε ο πρόεδρος Τζούλιους Μαάντα Μπίο, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να δει τον κατεστραμμένο κορμό του δέντρου.

Ένα πελώριο δέντρο που δέσποζε για αιώνες στον ουρανό της Φριτάουν, πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, και συμβόλιζε την ελευθερία για τους πρώτους κατοίκους της χώρας, έπεσε χθες Τετάρτη βράδυ στη διάρκεια καταιγίδας.

Πρόκειται για «μια μεγάλη απώλεια για το έθνος» δήλωσε ο πρόεδρος Τζούλιους Μαάντα Μπίο, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να δει τον κατεστραμμένο κορμό του δέντρου.

Το «Cotton Tree» («Δέντρο Βόμβακα») ήταν το πιο σημαντικό ορόσημο σε αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής που ιδρύθηκε από απελεύθερους Αμερικανούς σκλάβους.

Πιστεύεται ότι όταν αυτοί οι σκλάβοι έφτασαν με βάρκα στα τέλη του 18ου αι., συγκεντρώθηκαν κάτω από τα κλαδιά του δέντρου για να προσευχηθούν προτού εγκατασταθούν στη νέα τους πατρίδα.

«Θεωρείτο σύμβολο ελευθερίας από τους πρώτους εποίκους», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας με ανάρτηση στο twitter.

 

 

«Θα τοποθετήσουμε κάτι στο ίδιο σημείο που θα μαρτυρά τη θέση του σπουδαίου Cotton Tree στην Ιστορία μας. Όλες οι φωνές θα ενωθούν για αυτό», συμπλήρωσε.

Το δέντρο καπόκ στεκόταν στη μέση ενός κυκλικού κόμβου στο κέντρο της Φριτάουν κοντά στο εθνικό μουσείο και το γραφείο του προέδρου.

Ένας περαστικός, ο Βίκτορ Τούτου Ρότζερς, είπε στο Reuters ότι είδε το δέντρο να πέφτει γύρω στις 21:40 χθες βράδυ τοπική ώρα (00:40 ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδας).

«Ο άνεμος φυσούσε, η βροχή δυνάμωνε. Είχα σχολάσει από τη δουλειά μου και έτρεξα μακριά από το δέντρο, γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έπεφταν τα κλαδιά», είπε.

«Λίγο μετά, έπεσε ένας δυνατός κεραυνός και άκουσα έναν δυνατό κρότο – τον ήχο του δέντρου που έπεφτε πίσω μου».

Σήμερα, τα κλαδιά και τα υπολείμματα του δέντρου είχαν απομακρυνθεί, και το μόνο που είχε απομείνει ήταν ο κορμός.

«Για τον δήμο το δέντρο συμβόλιζε πολλά, τον τόπο όπου κάνουμε κάθε Νοέμβριο την ετήσια μέρα των ευχαριστιών μας για να προσευχηθούμε, και για πολλές άλλες εκδηλώσεις», είπε ο ανώτατος αξιωματούχος της διοίκησης της πόλης, Φέστους Καλάϊ.

«Ο ουρανός της Φριτάουν δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /  Φωτογραφία από λογαριασμό του AFP στο Twitter / Saidu Bah

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ