Σομαλιλάνδη: Τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε την αγορά της Χαργκέισα

Tουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε τη μεγάλη αγορά της Χαργκέισα, της πρωτεύουσας της Σομαλιλάνδης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 25 άνθρωποι και να υποστούν ζημιές εκατοντάδες καταστήματα και υπαίθριοι πάγκοι.

Οι φλόγες έκαιγαν όλη τη νύχτα και πυκνοί καπνοί κάλυψαν την πόλη.

Η αγορά Ουαχίν φιλοξενούσε περίπου 2.000 πάγκους και αποτελούσε τον οικονομικό πνεύμονα της Χαργκέισα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, ο Τζαμάλ Αϊντίντ, είπε ότι αντιπροσωπεύει το 40-50% της οικονομίας της Σομαλιλάνδης.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής και τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα του Σαββάτου, αν και ορισμένες εστίες συνέχισαν να σιγοκαίνει.

«Η πόλη δεν έχει γνωρίσει ποτέ τέτοια καταστροφή», είπε ο δήμαρχο Αμπντικαρίμ Άχμεντ Μόγκε στους δημοσιογράφους. «Εδώ ήταν το οικονομικό κέντρο της Χαργκέισα και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών η αγορά καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο σημείο γιατί οι πάγκοι είχαν τοποθετηθεί πολύ κοντά ο ένας πάνω στον άλλο και δεν υπήρχε χώρος μεταξύ τους για να περάσουν.

Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Άμπντι πήγε επί τόπου και είπε ότι τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 9 γυναίκες, τραυματίστηκαν. Υποσχέθηκε ότι κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίου στους εμπόρους.

«Έχασα τα πάντα απόψε», είπε ο Μπάσι Άλι, ένας έμπορος της αγοράς Ουαχίν. «Είχα πολλά καταστήματα στην αγορά και τώρα απέμειναν μόνο στάχτες», εξήγησε. «Αυτό που μας έμαθε η καταστροφή είναι ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τη μελλοντική αγορά που θα κατασκευάσουμε», πρόσθεσε.

Η Σομαλιλάνδη, ένα πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, όμως δεν έχει αναγνωριστεί από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Στη Βρετανία, πολλοί πολιτικοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους. «Είμαστε σε επαφή με τις αρχές, τους διεθνείς εταίρους μας και τις υπηρεσίες αρωγής της χώρας και εξετάζουμε τι είδους βοήθεια χρειάζονται», ανέφερε στο Twitter η υπουργός αρμόδια για θέματα Αφρικής, Βίκι Φορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ