Σουδάν: Kινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος - Δύο νεκροί

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σήμερα στο Σουδάν, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και να ζητήσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική μετάβαση.

Από την έναρξη των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων, την Δευτέρα, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση και διέλυσε όλους τους θεσμούς αυτής της πάμφτωχης χώρας που μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από ένοπλες συρράξεις.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους να μην αντιμετωπιστούν με βία οι διαδηλωτές, εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν "ένα τεστ για τις προθέσεις των στρατιωτικών".

Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πόλη Κεσάλα στα ανατολικά, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν "Όχι στο στρατιωτικό καθεστώς" και "Όχι στην επιστροφή στο παρελθόν".

Στο Ομντουρμάν, στα προάστια του Χαρτούμ, δύο διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο στομάχι και ο άλλος στο κεφάλι, σύμφωνα με ένα συνδικάτο φιλοδημοκρατικών γιατρών. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τις τελευταίες ημέρες έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 170 άνθρωποι στις διαδηλώσεις.

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον καλούσαν "να μην υποχωρήσει". Αρκετές εκατοντάδες απέκλεισαν έναν οδικό άξονα στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, τον "εμπορικό πνεύμονα" της χώρας.

"Θέλουμε ένα πολιτικό καθεστώς και αυτή τη φορά δεν θα δεχτούμε τη μοιρασιά με τους στρατιωτικούς, πρέπει να είναι 100% πολιτικό", είπε ένας διαδηλωτής, ο Χάσεμ αλ Τάγιεμπ, στο Χαρτούμ.

"Πρόσχημα"

Οι Σουδανοί, που εδώ και 65 χρόνια κυβερνώνται σχεδόν αδιάκοπα από τους στρατιωτικούς, δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στο πραξικόπημα.

Από τον Αύγουστο του 2019 τη διακυβέρνηση στο Σουδάν είναι αναλάβει μια πολιτικοστρατιωτική ηγεσία, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και να παραδώσει τελικά την εξουσία σε μια κυβέρνηση στρατιωτιών. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια αφού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Η συμφωνία μεταξύ του στρατού και των πολιτικών κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε με τη σύλληψη, την Δευτέρα, των περισσότερων πολιτικών ηγετών. Οι ΗΠΑ, απαιτώντας την αποκατάσταση της κυβέρνησης και την απελευθέρωση των συλληφθέντων, διέκοψαν την οικονομική βοήθειά τους στο Σουδάν ενώ η Αφρικανική Ένωση το απέβαλε από τις τάξεις της.

Μετά το πραξικόπημα πολλοί Σουδανοί κήρυξαν "πολιτική ανυπακοή" και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν αληθινές και πλαστικές σφαίρες, καθώς επίσης και δακρυγόνα, για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις τους.

Σήμερα, όλοι εξέφραζαν φόβους για αιματηρές συγκρούσεις, ενώ ο Τζιμπρίλ Ιμπραχίμ, ο υπουργός Οικονομικών που είχε στηρίξει το κίνημα υπέρ του στρατού πριν από το πραξικόπημα, προειδοποίησε: "Η καταστροφή δημόσιων αγαθών δεν είναι ειρηνική διαδήλωση".

"Οι πραξικοπηματίες προσπαθούν να βρουν ένα πρόσχημα για να ξεσπάσει βία", του απάντησε ο εκπρόσωπος της ανατραπείσας κυβέρνησης.

Η κρατική τηλεόραση, η οποία έχει καταληφθεί από τον στρατό από την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος, μετέδωσε μαρτυρίες στρατιωτών που είχαν επιδέσμους στο κεφάλι και δήλωναν "θύματα της βίας των διαδηλωτών".

Η υπουργός Εξωτερικών Μαριάμ αλ Σάντεκ αλ Μάχντι διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ούτε η ίδια ούτε ο Χάμντοκ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με τους στρατιωτικούς που "έθεσαν έναν ολόκληρο λαό υπό κράτηση".

Η Μάχντι δεν έχει συλληφθεί και μάλιστα την Παρασκευή κατάφερε να συναντηθεί στο Χαρτούμ με τον Αμερικανό επιτετραμμένο για να συζητήσουν την θνήσκουσα δημοκρατική μετάβαση.

Ο Χάμντοκ "είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, είναι πολιτικός, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την γκροτέσκα κατάσταση, αυτήν την προδοσία των πραξικοπηματιών", διαβεβαίωσε.

Ο πατέρας της Μάχντι, ο Σάντεκ αλ Μάχντι, ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν που ανατράπηκε πραξικοπηματικά από τον Μπασίρ το 1989.

Στο παρελθόν "υπερασπίστηκα τους στρατιωτικούς που υποστήριξαν τον σουδανικό λαό" απέναντι στον Μπασίρ, παραδέχτηκε η Μάχντι. "Όμως σήμερα, είναι αδύναντον να συζητήσω μαζί τους (…) μετά την προδοσία της 25ης Οκτωβρίου (…) μια παράλογη και ανεύθυνη ενέργεια", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ