Στα ύψη η απόδοση για τα νέα ισλαμικά ομόλογα 3 δισ. δολαρίων της Τουρκίας

Σε μια στιγμή που το κόστος δανεισμού αυξάνεται παγκοσμίως, η Τουρκία προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη έως τώρα έκδοση ισλαμικών ομολόγων σε δολάριο και κατέβαλε την υψηλότερη απόδοση που έχει καταβάλει σε αντίστοιχες εκδόσεις χρέους.

Σε μια στιγμή που το κόστος δανεισμού αυξάνεται παγκοσμίως, η Τουρκία προχώρησε χθες στη μεγαλύτερη έως τώρα έκδοση ισλαμικών ομολόγων σε δολάριο και κατέβαλε την υψηλότερη απόδοση που έχει καταβάλει σε αντίστοιχες εκδόσεις χρέους. Επρόκειτο για δημοπρασία ισλαμικών ομολόγων, των λεγόμενων σουκούκ, ύψους 3 δισ. δολαρίων, που σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές, αλλά με απόδοση 7,25%. Πρόκειται για απόδοση σαφώς μεγαλύτερη από σχεδόν όλες τις εκδόσεις σουκούκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από τα 250 δισ. δολάρια των σουκούκ ανά τον κόσμο, τα 190 δισ.  έχουν απόδοση κάτω του 5%. Το 2020 το Μπαχρέιν, που έχει βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης Β, εξέδωσε επταετή ισλαμικά ομόλογα με απόδοση 4%. Από το 1999 έως σήμερα, μόνο το Πακιστάν, η Ινδονησία και οι Μαλδίβες νήσοι έχουν καταβάλει τόσο υψηλή απόδοση σε σουκούκ δολαρίου. Η αγορά των ισλαμικών ομολόγων απευθύνεται σε μια εντελώς διαφορετική βάση επενδυτών, που επιδιώκουν αφενός να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και αφετέρου να διασφαλίσουν αποδόσεις. Η Τουρκία προσφέρει τον συνδυασμό αυτών των δύο, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που εκδίδουν ομόλογα σουκούκ, καθώς αυτές είναι ως επί το πλείστον οι πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου που έχουν βαθμολογία επένδυσης και προσφέρουν σαφώς χαμηλότερες αποδόσεις.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερο μήνα.

Τα ισλαμικά αυτά ομόλογα της Τουρκίας εκδόθηκαν σε μια αρνητική συγκυρία, καθώς η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve έχει προκαλέσει μαζικές εκροές κεφαλαίων από το χρέος των αναδυόμενων αγορών και παράλληλα έχει οδηγήσει σε άνοδο το κόστος δανεισμού ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην Τουρκία και στο χρέος της εξαιτίας των ανορθόδοξων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν. Η Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερο συναπτό μήνα, μολονότι ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει το 50%. Από τον Ιανουάριο τα επίσημα στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο 48,7%, ενώ έπειτα από αλλεπάλληλες μειώσεις στη διάρκεια του 2021, τα επιτόκια βρίσκονται στο 14%. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, αυτό συνεπάγεται ότι τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται σχεδόν στο -35%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, πολλές από τις οποίες έχουν προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού το περασμένο έτος. Η είδηση δεν επηρέασε πάντως την τουρκική λίρα παρά ελάχιστα, καθώς υποχώρησε κατά 0,2% στις 13,6278 λίρες προς ένα δολάριο.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Τράπεζας της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «έχει περιοριστεί σημαντικά η συζήτηση για τα επιτόκια και έχει σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία, που σημαίνει ότι είναι καιρός να συμπιέσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό». Η δήλωση απηχεί τη γνωστή πλέον ανορθόδοξη θεωρία του Ταγίπ Ερντογάν πως τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Οι επανειλημμένες μειώσεις των επιτοκίων στη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν οδηγήσει πάντως σε κατάρρευση της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα να μένει η τουρκική οικονομία πολύ περισσότερο εκτεθειμένη στην παγκόσμια εκτόξευση του πληθωρισμού. Ο Τούρκος πρόεδρος θέτει σε προτεραιότητα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,  σε μια στιγμή που οι άλλες αναδυόμενες αλλά και κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες αυξάνουν το κόστος  δανεισμού για να αναχαιτίσουν τις αυξήσεις των τιμών. Ο υπουργός  Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νουρεντίν Νεμπατί, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι στη διάρκεια του έτους θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, καθώς η οικονομία θα συγκεντρώσει συνάλλαγμα από την αύξηση του τουρισμού στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ