Στην Ταϊβάν ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας

 Στην Ταϊβάν ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, ο Αζάρ σχεδιάζεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν και στελέχη της κυβέρνησής της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, «υψηλόβαθμο» στέλεχός της στην Ταϊβάν, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη η αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία στην Ταϊπέι, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι υπηρεσίες του υπουργού Υγείας Άλεξ Αζάρ επιβεβαίωσαν πως θα τεθεί επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα πραγματοποιήσει «ιστορική», κατ’ αυτές, επίσκεψη στη νήσο.

Αυτή θα είναι «η πρώτη επίσκεψη μέλους της (αμερικανικής) κυβέρνησης έπειτα από έξι χρόνια», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Ταϊβάν. Θα πρόκειται επίσης για την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ «από το 1979», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, ο Αζάρ σχεδιάζεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν και στελέχη της κυβέρνησής της.

Η εξέλιξη εγγράφεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Θεωρείται a priori βέβαιο πως θα επιτείνει την οργή της Κίνας, που θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αποσχισμένη κινεζική επαρχία. Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναιρεί τη λεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας, ωστόσο διατηρεί άτυπα στενές σχέσεις με την Ταϊπέι, είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της νήσου και η κύρια προστάτιδα δύναμή της σε διεθνές επίπεδο.

Η κινεζική διπλωματία χαρακτηρίζει την Ταϊβάν το πιο λεπτό ζήτημα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η επίσκεψη του Αζάρ εξάλλου υπογραμμίζει τις βαριές αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει υπόδειγμα διαφάνειας και συνεργασίας» σε ζητήματα «παγκόσμιας υγείας» τόσο «κατά τη διάρκεια» της πανδημίας, όσο και «πολύ πριν» ξεσπάσει αυτή τον Δεκέμβριο, ανέφερε ο Αζάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, υπαινισόμενος — εμμέσως πλην σαφώς — το αντίθετο για την Κίνα.

«Αδημονώ να μεταφέρω την υποστήριξη του προέδρου (των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ στην ηγεσία που δείχνει η Ταϊβάν σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας και να υπογραμμίσω την κοινή πεποίθησή μας ότι οι ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες είναι το καλύτερο μοντέλο για την προστασία και την προώθηση της υγείας», πρόσθεσε ο Αζάρ.

Κατά το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, ο Αζάρ θα συνοδεύεται από τον Μίτσελ Γουλφ, ανώτερο στέλεχος των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, και άλλους αξιωματούχους.

Τον Μάρτιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στον διεθνή ρόλο της Ταϊβάν. Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε ότι η Ουάσινγκτον προχωρήσει, θα υπάρξουν αντίποινα από πλευράς της, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Πηγές: AΜΠΕ, AFP, Reuters

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ