Στην Τάλσα, σε μια άδεια κλινική αμβλώσεων, η διευθύντρια δηλώνει ότι "δεν είναι έτοιμη να τα παρατήσει"

Στην Τάλσα, σε μια άδεια κλινική αμβλώσεων, η διευθύντρια δηλώνει ότι "δεν είναι έτοιμη να τα παρατήσει"
Newsroom
Newsroom

Στην κλινική επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι δύο νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει σπανίως σηκώνονται από τις θέσεις τους

Ήχος δακτύλων που πληκτρολογούν και, περιστασιακά, κάποια καρέκλα γραφείου που τρίζει είναι ό,τι ακούγεται αυτές τις ημέρες στην Κλινική Γυναικών της Τάλσα, στην Οκλαχόμα, αυτές τις ημέρες.

Στην κλινική επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι δύο νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει σπανίως σηκώνονται από τις θέσεις τους.

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας Κέβιν Στιτ υπέγραψε τον αυστηρότερο νόμο για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ: απαγορεύεται ο τερματισμός της κύησης από τη στιγμή της σύλληψης και επιτρέπεται στους πολίτες να μηνύουν όσους βοηθούν γυναίκες να κάνουν άμβλωση. Η αλλαγή του νόμου ήταν μια από τις πολλές που πέρασαν σε Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου – μιας απόφασης που ανακοινώθηκε τελικά σήμερα, τερματίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Πριν από την απαγόρευση, η κλινική στην Τάλσα εξυπηρετούσε καθημερινά 30-40 ασθενείς και έκανε περίπου 500 αμβλώσεις κάθε μήνα.

«Η αίθουσα αναμονής είναι άδεια (…) ενώ πριν από δυο μήνες κάθε καρέκλα θα ήταν πιασμένη», σχολίασε η Αντρέα Γκαλέγκος, η εκτελεστική διευθύντρια της κλινικής. «Λοιπόν, το να πηγαίνουμε από τόσα πολλά (ραντεβού) καθημερινά, στο μηδέν είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Η Γκαλέγκος εξετάζει τις επιλογές της, όπως το να μεταφέρει την κλινική της σε μια Δημοκρατική Πολιτεία. Είπε όμως ότι δεν είναι έτοιμη να τα παρατήσει. «Είναι σημαντικό για εμένα προσωπικά, ως γυναίκα, ως μητέρα κοριτσιών, πρέπει να επιμείνω», τόνισε.

Στην κλινική πλέον γίνονται μόνο υπερηχογραφήματα σε γυναίκες που θέλουν να δουν πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τους. Αν και δεν γίνονται πλέον αμβλώσεις, κάποιοι ακτιβιστές παραμένουν ακόμη απ’ έξω. Ο πάστορας Μπράντον Άλεν είναι ένας από αυτούς. «Έρχομαι ακόμα σ’ αυτό το μέρος επειδή λειτουργεί και στον ιστότοπό του διαφημίζει ότι θα βοηθήσει γονείς να δολοφονήσουν τα παιδιά τους. Όσο ισχύει αυτό, όσο έρχονται γονείς σ’ αυτό το μέρος, θα βρίσκομαι εδώ και θα ανοίγω το στόμα μου και θα ζητάω έλεος για αυτά τα παιδιά», είπε ο Μπράντον.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ