Συναγερμός στην Αυστραλία: Χάθηκε μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα

Newsroom
Newsroom

«Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια»

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες στη Δυτική Αυστραλία για τον εντοπισμό κάψουλας η οποία περιέχει ραδιενεργό ουσία. Ειδικότερα, η κάψουλα περιέχει μικρή ποσότητα ραδιενεργού Καισίου-137, μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε εργασίες εξόρυξης και η οποία αν αγγιχτεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Το κοινό έχει προειδοποιηθεί να μείνει μακριά από την κάψουλα, αν τη δει.

Συγκεκριμένα, η κάψουλα χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ στα μέσα Ιανουαρίου κατά τη μεταφορά της από ορυχείο.

Αυστραλία: Ψάχνουν μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα
Αυστραλία: Ψάχνουν μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα

«Μην την αγγίξετε»

Πάντως, σύμφωνα με το BBC, το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) δήλωσε ότι η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα από ακτινοβολία ακόμα και καρκίνο στο μέλλον.

«Το αντικείμενο εκπέμπει μια “λογική” ποσότητα ραδιενέργειας», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Ρόμπερτσον, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αυστραλιανής Πολιτείας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας.

«Η ανησυχία μας είναι ότι κάποιος θα το πάρει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι», είπε. «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και να το κρατήσει, ή να το κρατήσει στο δωμάτιό του, να το κρατήσει στο αυτοκίνητό του ή να το δώσει σε κάποιον», πρόσθεσε


Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ