Συνάντηση του Βρετανού πρέσβη με τους 5 επίσημους εισηγητές από την Ελλάδα για το βραβείο ‘The Earthshot Prize’

Συνάντηση του Βρετανού πρέσβη με τους 5 επίσημους εισηγητές από την Ελλάδα για το βραβείο ‘The Earthshot Prize’

 Ο θεσμός The Earthshot Prize συνεχίζει για δεύτερη χρονιά «την αναζήτηση για την εξεύρεση των πρωτοπόρων του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο»

Με πέντε επίσημους εισηγητές από την Ελλάδα διευρύνεται εφέτος ο θεσμός των βραβείων 'The Earthshot Prize', τα οποία θεσπίστηκαν από τον Δούκα του Κέιμπριτζ, Πρίγκιπα Ουίλιαμ και αποτελούν «το πιο διάσημο βραβείο παγκοσμίως για το περιβάλλον».

   Ο θεσμός The Earthshot Prize συνεχίζει για δεύτερη χρονιά «την αναζήτηση για την εξεύρεση των πρωτοπόρων του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο» με ένα «δίκτυο εισηγητών από 300 και πλέον οργανισμούς σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 5 από την Ελλάδα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

   Οι 5 επίσημοι εισηγητές από την Ελλάδα είναι οι: Common Seas, Cyclades Preservation Fund (CPF), EPLO Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Organisation Earth και PCAI - Polygreen Culture & Art Initiative. Πρόκειται για ΜΚΟ, ιδρύματα, επενδύσεις, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκή κοινότητα, κυβέρνηση και κοινότητες.

   Κάθε οργανισμός καλείται να αναζητήσει «πρωτοποριακές οικολογικές λύσεις» και να υποβάλει τις υποψηφιότητές του ως τις 4 Μαρτίου 2022».

   Οι επιλεγμένες υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν για να επιλεγούν οι 5 νικητές για το 2022, καθένας εκ των οποίων θα λάβει χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου λιρών Αγγλίας, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το έργο του.

   Πέρυσι, οι 5 νικητές πρότειναν λύσεις όπως: η καλλιέργεια κοραλλιογενών υφάλων, το πρωτοποριακό πράσινο υδρογόνο, η παροχή επιχειρηματικής τεχνογνωσίας για πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια σε χώρες με χαμηλούς πόρους ενέργειας, ένα πρόγραμμα σίτισης για μια ολόκληρη πόλη που αποσκοπεί στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση της αποψίλωσης και την προστασία του τροπικού δάσους.

   "Το 2022 είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ακόμα πιο μακριά, αναζητώντας υποψηφιότητες από κάθε γωνιά του κόσμου, διασφαλίζοντας ότι θα αναδείξουμε και θα ενισχύσουμε τις καλύτερες ιδέες και καινοτομίες που θα επαναφέρουν τον πλανήτη μας σε μια τροχιά βιωσιμότητας και θα προστατεύσουν τον κόσμο μας για τις επόμενες γενιές", δήλωσε ο Δούκας του Κέιμπριτζ.

   Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των 5 επίσημων εισηγητών από την Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση του θεσμού με τη συμμετοχή των Ελλήνων εισηγητών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, επιστήμης και κλιματικής αλλαγής.

   « Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει πληθώρα ταλέντων στην Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα μάθουμε περισσότερα για το πολύ αξιόλογο και καινοτόμο έργο που πραγματοποιείται στη χώρα, ανεξαρτήτως του ποιοι θα ανακηρυχθούν νικητές φέτος. Τα πρόσφατα γεγονότα είναι σαφή, και μας υπενθυμίζουν ότι η πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής είναι πραγματική», πρόσθεσε.

   Ο Βρετανός πρέσβης επανέλαβε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασίλειου «να συνεργαστεί με όλους τους διεθνείς εταίρους - την Κοινωνία των Πολιτών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής - με στόχο την ευρύτερη κινητοποίηση για να αναλάβουμε όλοι κλιματική δράση. Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους Προεδρίας της Συνόδου COP26 του Ηνωμένου Βασιλείου, συνεχίζουμε το έργο μας με στόχο να ενισχύσουμε τη φιλοδοξία όλων μας, διεθνώς, για μια οικονομία μηδενικών ρύπων".

   Το βραβείο 'The Earthshot Prize' έχει αναγνωρίσει τους παρακάτω τομείς ως «σημεία αιχμής» με σημαντικό αντίκτυπο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια: τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, την αναπαραγωγική γεωργία, τα κτίρια τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και την παράταση ζωής ειδών στη μόδα, το φαγητό και τα πλαστικά προϊόντα. Επιπλέον, δίνει προτεραιότητα σε προτάσεις που προέρχονται από τοπικές κοινωνίες, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδέες που αξιοποιούν το Web3.0, ιδέες που ξεδιπλώνουν νέα οικονομικά μοντέλα με σεβασμό στη φύση και τις πιο ευρηματικές και αντισυμβατικές ιδέες .

   Οι υποψηφιότητες για το βραβείο 'The Earthshot Prize' , σύμφωνα με το κείμενο της βρετανικής πρεσβείας, «θα περάσουν από μία ανεξάρτητη διαδικασία αξιολόγησης, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει η Deloitte και η οποία θα καταλήξει στην επιλογή 30 υποψηφιοτήτων. Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα δώσει τη γνωμάτευσή της ως προς τους φιναλίστ και το Συμβούλιο του βραβείου 'The Earthshot Prize', το οποίο απαρτίζεται από προσωπικότητες όπως ο Δούκας του Κέιμπριτζ, ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, η Σακίρα και η Κριστιάννα Φιγκέρες, θα επιλέξουν τους 5 Νικητές, καθένας εκ των οποίων θα λάβει χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου λιρών».

   Για περισσότερες πληροφορίες: www.earthshotprize.org

   «Εάν έχετε μια λύση που να είναι εμπνευσμένη, και αποτελεσματική, και μια δυνατή ομάδα, επικοινωνήστε με 1 από τους 5 επίσημους εισηγητές στην Ελλάδα: https://earthshotprize.org/awards/nominators/

   - Common Seas https://commonseas.com/countries/clean-blue-paros

   - Cyclades Preservation Fund (CPF) https://cycladespreservationfund.org/

   - EPLO Institute for Sustainable Development www1.eplo.int/isd

   - Organisation Earth www.organizationearth.org/

   - PCAI - Polygreen Culture & Art Initiative»  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ