Τεράστιες ζημιές από το ρήγμα στο φράγμα της Χερσώνας- Εκκενώσεις οικισμών

Newsroom
Newsroom

Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η ανατίναξη του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Καχόβκα, στη Χερσώνα.

Nωρίτερα σήμερα η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στην Καχόβκα, απειλώντας με «καταστροφική» πλημμύρα που θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, ότι το φράγμα πάνω από τον ποταμό Δνείπερο στο νότιο τμήμα της χώρας υπέστη ζημιές από διάφορες εκρήξεις και κάλεσε τους κατοίκους χωριών στη δεξιά όχθη του ποταμού, καθώς και τμημάτων της πόλης Χερσώνα κάτω από τον ποταμό, να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο φράγμα προειδοποίησε ότι η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται για άλλες 72 ώρες και υποστήριξε ότι αναμένει πλημμύρες ύψους 12 μέτρων σε ορισμένα σημεία.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το αποτέλεσμα των πλημμυρών, αν το φράγμα της Νόβα-Καχόβκα είχε καταστραφεί εντελώς στη Χερσώνα, δείχνοντας έτσι το μέγεθος της καταστροφής που θα σημειωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Δνείπερου.

Δεν κινδυνεύουν μεγάλοι οικισμοί από την ανατίναξη του φράγματος

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στη Νότια Ουκρανία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ